Nadszedł czas na dyniowe risotto z kurkami. To przepis, który zajął drugie miejsce w głosowaniu na blogowym profilu na Facebooku. Muszę przyznać, że to moje pierwsze wegańskie risotto i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, że brak sera nie jest przeszkodą w stworzeniu pysznego dania na bazie ryżu. W tej wersji postawiłam na jesienne smaki i stworzyłam risotto z dyni i kurek. Zresztą sprawdźcie sami!

Dyniowe risotto z kurkami
Składniki:
1 szklanka puree z dyni (ugotowana i zblendowana dynia; ok. 1200g dyni przed obraniem)
3,5 szklanki wody/ bulionu warzywnego
1 szklanka ryżu (suchy produkt)
200g świeżych kurek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych*
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kurkumy
szczypta suszonego imbiru
szczypta suszonego rozmarynu
sól i pieprz wedle uznania

*w wersji niewegańskiej można zastąpić nieaktywne płatki drożdżowe startym serem

Przygotowanie:
1. Posiekaną drobno cebulę podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
2. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
3. Kurki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Odstaw parę większych grzybów na bok, wykorzystamy je później do ozdoby. Mniejsze kawałki pokrój.
4. Wrzuć pokrojone kurki na patelnię i podsmaż całość przez parę minut.
5. Dodaj ryż i smaż na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Ryż powinien stać się bardziej przezroczysty.
6. Wlej 1 szklankę bulionu, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn.
7. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie bulion dolewaj po około 0,5 szklanki do momentu, aż wlejesz całość i ona również się wchłonie.

8. Na koniec dodaj puree dyniowe, sól oraz pieprz wedle uznania.
9. Gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając do momentu, aż ryż wchłonie w dużej mierze puree.
10. W międzyczasie podsmaż na patelni pozostałe kawałki kurek, które były odłożone na początku.
11. Gotowe risotto przełóż na talerze, udekoruj kurkami, posyp nieaktywnymi płatkami drożdżowymi i świeżo zmielonym pieprzem.

Dyniowe risotto z kurkami to prosty, jednogarnkowy przepis na smaczny i wegański obiad. W przepisie można zamienić kurki na inne dowolne grzyby. Wszystko zależy od własnych preferencji smakowych. Jednak, gdy masz możliwość dostać w sklepie kurki to serdecznie polecam trzymać się oryginalnego przepisu, gdyż połączenie kurek i dyni jest przepyszne!

A po pysznym obiedzie zapraszam jeszcze na smaczny i zdrowy deser. Zachęcam gorąco do przejrzenia tych inspiracji na słodkości bez dodatku białego cukru i białej mąki:

Czekoladowe ciasto z cukinią

wegańska tarta snickers

wegański mus czekoladowy

czekoladowe ciasto cukiniowe (wegańskie)
tarta a’la snickers bez pieczenia (wegańska); sprawdź film jak zrobić tartę-> film
dwuskładnikowy mus czekoladowy z malinami (wegański, bezglutenowy)
mocno orzechowe ciastka owsiane
migdałowy jagielnik z musem malinowym (wegański, bezglutenowy)
kokosowo-owsiane fit batony (wegańskie)

Niedawno udostępniłam również zbiór 25 przepisów na zdrowe słodycze inspirowane jesiennymi klimatami. Ten darmowy ebook dostępny jest dla każdego i jest świetnym źródłem pomysłów na zdrowe i wegańskie desery. Pobierz ten bezpłatny ebook i korzystaj z darów jesieni.

Chcę odebrac darmowy ebook

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz