Sezon na dynie powoli dobiega końca. Staram się wykorzystywać ostatnie chwile i teraz dla odmiany prezentuję placuszki dyniowe na słono z ulubionymi dodatkami. Przepis idealnie nadaje się na śniadanie, obiad albo kolację. Oprócz tego nie wymaga wielu składników i jest stosunkowo szybki. Placuszki można usmażyć wcześniej i nawet na następny dzień nie tracą na smaku. Dodatki można wybierać według uznania. W moim przypadku wybór padł teraz na jogurt grecki, kiełki rzodkiewki i oliwki.

Składniki:
400-500g obranej dyni
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
szczypta soli do smaku

Przygotowanie:
1. Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W razie potrzeby odsącz nadmiar wody.
2. Dodaj mąkę, jajko i sól.
3. Wymieszaj na jednolitą masę i nakładaj placuszki łyżką. Smaż z obu stron.

Jeśli zależy nam, żeby nie używać mąki można oczywiście zmielić płatki owsiane lub dodać otręby.

Dyniowe placuszki na słono

Placuszki dobrze sprawdzają się również jako posiłek do pracy lub szkoły. Łatwo można je zapakować do pudełka i podgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno. Wydaje mi się, że ich dodatkowym plusem jest fakt, że smakują dobrze z każdymi dodatkami. Nawet jeśli baza (ciasto) jest takie samo to dzięki różnorodnym składnikom można mieć praktycznie dwa różne dania.

Miłego gotowania!

a podpis

 

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...