Jesień już za rogiem, a wraz z nią w mojej kuchni zagościła ulubiona bohaterka sezonu- dynia. Moja fascynacja dynią zaczęła się jakieś 3 lata temu, gdy pierwszy raz wykorzystałam dynię w przygotowaniu zdrowych słodkości. O ile się nie mylę robiłam wtedy dyniowe placuszki z karmelizowanymi brzoskwiniami i zupełnie przepadłam. Dziś przyszedł czas na dyniowe ciasto wegańskie z delikatnym kokosowym kremem.

Dyniowe ciasto wegańskie (bez cukru)
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
350g puree z dyni*
3/4 szklanki dowolnego sypkiego słodzidła
0,5 szklanki dowolnego mleka
1/4 szklanki dowolnego płynnego oleju
1 dojrzały banan średniej wielkości
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego**
3,5 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła
ulubione owoce do dekoracji (tutaj borówki i granat)

Przygotowanie ciasta:
1. Wymieszaj zmielone płatki owsiane, słodzidło, cynamon, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
2. Obranego banana rozgnieć widelcem.
3. Do suchych składników dodaj puree z dyni, banana, olej oraz mleko.
4. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 18cm).
5. Ciasto piecz przez 55 minut w temperaturze 180°C (góra- dół) i kolejne 5-10 minut tylko dół. 

Przygotowanie kremu:
1. Do kremu potrzebna będzie tylko stała część mleczka kokosowego.
2. Do wysokiego naczynia przełóż stałą część mleczka kokosowego oraz słodzidło.
3. Wymieszaj całość za pomocą miksera do momentu, aż masa będzie całkiem gładka.
4. Schodzone ciasto posmaruj z góry i po bokach kremem, a następnie przyozdób ulubionymi owocami.
5. Włóż do lodówki na około 15 minut, by krem się zsiadł.

* puree z dyni to nic innego jak zblendowana na mus ugotowana lub upieczona dynia
** wybierz mleczko kokosowe, którego śmietanka to schłodzeniu zamienia się w stałą masę

Dynia to zdecydowanie moje ulubione jesienne warzywo, które znajduje wiele zastosowań w mojej kuchni. Podobnie jak cukinia, świetnie sprawdza się w zdrowych deserach i nadaje wypiekom fajnej konsystencji. Dyniowe ciasto wegańskie to jedynie jeden z przykładów zastosowania dyni przy przygotowywaniu zdrowych słodyczy. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji wypróbować dyni w deserach to gorąco do tego zachęcam.

Ten przepis znalazł się w zbiorze 25 przepisów na zdrowe i wegańskie słodycze idealne na jesienną porę. Zachęcam Cię serdecznie do pobrania tego darmowego ebooka i skorzystania z inspirujących przepisów w nim zawartych. Bezpłatny ebook możesz pobrać klikając w przycisk poniżej lub otwierając zakładkę „bezpłatne materiały” znajdującą się na górze strony.

Chętnie pobiorę ebooka!

Szukasz więcej propozycji na zdrowe słodkości z wykorzystaniem dyni? Sprawdź koniecznie te przepisy!

Kremowy mus z dyni

sernik dyniowy

mufiny dyniowe

placuszki dyniowe

kremowy mus z dyni (wegańskie, bezglutenowy)
dyniowy deser w pucharku (wegański, bezglutenowy)
sernik dyniowy z musem truskawkowym
muffinki dyniowe z kremem daktylowym
dyniowe placuszki z karmelizowaną brzoskwinią (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl