Wiem, że wielu z Was uwielbia, podobnie jak ja, kokosowe desery i słodkości. Pewnie wszyscy miłośnicy tego smaku znają również tradycyjne kokosanki. Takie na bazie masła i cukru oraz dodatku białek z jajek. Wydawałoby się, że przepis podstawowy jest na tyle banalny, że nie może być już chyba bardziej prosty. Jednak okazuje się, że jednak się da! Moja wersja kokosanek to zaledwie dwa składniki. Ciasteczka te można wykonać w dosłownie parę chwil i oprócz piekarnika potrzebne będzie jedno urządzenie, które pomoże zmielić płatki kokosowe na jednolitą masę.

W tym przepisie nie znajdziecie białego cukru, jajek ani mąki. Dlatego też jest on wprost idealny dla wegan. Ale polecam go gorąco również osobom, które nie unikają w swojej diecie produktów odzwierzęcych. Jedynymi potrzebnymi składnikami będą wiórki i banany.

Zanim jednak przejdę do tego banalnego przepisu chciałam jeszcze troszkę zachęcić Was do wdrożenia do swojej diety kokosa i produktów z niego wytwarzanych. Jakiś czas temu poświęciłam temu orzechowi osobny post, więc jeśli interesują Was szczegóły to zapraszam tutaj. Dla pozostałych przedstawiam poniżej skondensowane informacje w postaci krótkiej listy właściwości kokosa i produktów kokosowych:

  • poprawiają działanie układu nerwowego
  • usprawniają trawienie
  • zawierają silne przeciwutleniacze w postaci surowych nasyconych tłuszczy i olejów
  • mają właściwości antywirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne
  • przyspieszają metabolizm
  • wspomagają wątrobę w produkowaniu zdrowego cholesterolu
  • mają właściwości antywirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne

Jeszcze parę lat wstecz zakup świeżego młodego kokosa był w Polsce prawie niemożliwy. Były one dostępne w droższych sklepach, a ceny takiego produktu delikatnie mówiąc odstraszały. Ostatnimi czasy zauważyłam młode kokosy wśród świeżych warzyw i owoców na półkach Biedronki. Cena również poszła znacznie w dół, co sprawiło, że więcej osób może pozwolić sobie na taki zakup. Sama decyduję się na taką przyjemność dość rzadko, ale zdecydowanie polecam! Wodę kokosową najlepiej wypić lekko schłodzoną, a miąższ jest przepysznym dodatkiem do deserów, czy ciast. Warto się skusić chociaż raz. Ale lojalnie ostrzegam, że dla miłośników kokosa może nie skończyć się na pierwszym podejściu! 😉

Wegańskie a’la kokosanki (ok. 10 sztuk)
Składniki:
0,5 szklanki wiórek kokosowych
1 bardzo dojrzały banan

Przygotowanie:
1. Wiórki kokosowe wsyp do blendera albo rozdrabniacza i miksuj do momentu, aż przestaną być sypkie i zmienią konsystencję. Po około minucie do półtorej powinny zacząć przypominać troszkę surowe ciasto.
2. Obranego ze skórki banana zmiażdż widelcem i wymieszaj dokładni z wiórkami.
3. Formuj dłońmi małe kuleczki i je spłaszcz. Odłóż na na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C do momentu, aż się zarumienią.

Ciasteczka mogą delikatnie pękać, jednak nie ma to żadnego wpływu na ich smak lub konsystencję. Świetnie sprawdzają się przy zabawach z foremkami. Mnie udało się zrobić z nich urocze serduszko i gwiazdki. Przed użyciem foremek należy użyć wałka, by ciasto nie było zbyt grube. Ciasteczka w foremkach mogą szybciej się zarumienić (cieńsze ciasto), więc warto już po 18-20 minutach zwracać na nie uwagę, by się nie przypaliły.

Masz ochotę na więcej kokosowych przysmaków? Koniecznie sprawdź te przepisy! Polecane nie tylko dla kokosowych maniaków 😉

kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie

jagielnik z borowkami

kokosowy deser z dżemem chia

kokosowo-owsiane placuszki

placuszki owsiane

jabłka z cynamonem pod kokosową pianką

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis


Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...