Kolejny raz mierzyłam się z ciastem drożdżowym i wreszcie wyszłam z tego pojedynku obronną ręką i w pełni zadowolona! Ciasto wyrosło tak mocno, ze drożdżówki zamieniły się w jakieś giganty 😉 To mój debiut z takimi słodkimi przekąskami i z pewnością mogę Wam gorąco polecić ten przepis na drożdżówki z owocami i kruszonką. W tym przepisie zdecydowałam się na użycie mrożonych truskawek, ale dobór owoców w zupełności zostawiam Tobie i Twoim smakom.

Drożdżówki z owocami i kruszonką (8 sztuk większych lub 16 mini)
Składniki na ciasto:
30g świeżych drożdży
7 łyżek ksylitolu lub innego sypkiego słodzidła
1 łyżka zwykłego cukru na zaczyn
1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody lub dowolnego mleka
2,5 szklanki mąki + dodatkowo w razie potrzeby

Składniki na farsz i kruszonkę:
parę sztuk świeżych lub mrożonych owoców (u mnie truskawki)
1 płaska łyżka oleju kokosowego w stałej formie
2 łyżki wody lub dowolnego mleka
2 łyżki dowolnego sypkiego słodzidła
4 łyżki mąki pełnoziarnistej

Przygotowanie ciasta:
1. W kubku wymieszaj około 0,5 szklanki ciepłej wody, 1 łyżkę zwykłego cukru oraz drożdże. Odstaw na około 10 minut.
2. Do miski wsyp mąkę, ksylitol, olej kokosowy i resztę wody. Po 10 minutach dodaj zaczyn drożdżowy i wymieszaj.
3. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę na jednolitą masę, a owoce pokrój na plasterki.
5. Gdy ciasto już wyrośnie podziel je na równe części. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, by masa nie kleiła się mocno do dłoni.
6. Podzielone kawałki ciasta ułóż lekko spłaszczone na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na drożdżówki połóż parę kawałków owoców, a następnie przykryj je kruszonką.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 20 minut (góra-dół) do momentu upieczenia ciasta.

Drożdżówki wyrosną jeszcze bardziej jeśli po rozdzieleniu ciasta na części zostawimy je w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny. Jednak nie jest to warunek konieczny. Jeśli masz jednak więcej czasu to możesz pokusić się o dodatkowe 30 minut na leżakowanie ciasta.

W tym przepisie wykorzystałam mrożone owoce. Jeśli też zdecydujesz się na mrożonki to pamiętaj, żeby nie dać ich zbyt dużo na górę drożdżówki, by ciasto tuż pod owocami nie było surowe. Wystarczy dosłownie parę plasterków, by dodać fajnego smaku wypiekowi. U mnie na jedną drożdżówkę przypadło około 1,5 truskawki.

Drożdżówki z owocami i kruszonką to jedna z wielu propozycji na szybkie i proste ciasta. Szukasz ich więcej? Sprawdź koniecznie te inspiracje:

galette z jabłkami
odwrócone ciasto ze śliwkami

szybka szarlotka

galette z jabłkami i cynamonem (wegańskie)
proste muffiny bananowe z polewą czekoladową (wegańskie)
odwrócone ciasto ze śliwkami
szybka szarlotka bez jajek (wegańska)
egzotyczne ciasto czekoladowe z kokosem i bananami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...