Nie wiem jak to możliwe, ale naprawdę nigdy wcześniej nie robiłam domowego budyniu. Ogólnie nie jestem jakąś ogromną wielbicielką tego polskiego deseru na szybko, ale czasem fajnie sprawdza się jako masa do ciast. Ku memu ogromnego zaskoczeniu okazało się, że przygotowanie budyniu w domu jest banalne. Chciałam, żeby ten deser był troszkę mniej standardowy i zdecydowałam się na wersję z borówkami. Zapraszam Was serdecznie na domowy budyń borówkowy z owocami.

Domowy budyń z borówkami (ok. 3 porcje)
Składniki:
1 szklanka borówek
1 szklanka dowolnego mleka
3 łyżki dowolnego słodzidła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki chłodnej wody
ulubione owoce do ozdoby- u mnie parę truskawek i borówki

Przygotowanie:
1. Borówki z około połową szklanki mleka zblenduj na jednolitą masę.
2. Masę borówkową wlej do garnka, dodaj drugą połówkę mleka i słodzidło.
3. W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wodę. Mieszaj do momentu otrzymania dość gęstej masy.
4. Masę borówkową postaw na gaz i w momencie kiedy zacznie się gotować dodaj mieszankę wody z mąką cały czas mieszając.
5. Zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, aż do zgęstnienia budyniu. Budyń można zdjąć z ognia dopiero po pojawieniu się charakterystycznych bąbelków.
6. Jeszcze ciepły budyń rozdziel na równe części do ulubionych miseczek i odstaw do ostygnięcia.
7. Budyń jeszcze zgęstnieje w miarę jak będzie się schładzać, więc udekoruj go ulubionymi owocami po upływie około 20 minut.

W przepisie wykorzystałam borówki, jednak z pewnością sprawdzą się również inne owoce. Proponuję wypróbować również jeżyny, jagody, maliny, truskawki, czy czarną porzeczkę. W zależności od kwaskowatości owoców warto zwiększyć odpowiednio ilość słodzidła, by budyń był odpowiednio słodki.

Wersji bez owoców również próbowałam, póki co zrobiłam budyń waniliowy i z pewnością wykorzystam go jako krem do jakiegoś deseru. Mam już parę pomysłów w głowie, więc z pewnością możecie się czegoś spodziewać w najbliższych tygodniach. Sam budyń waniliowy jest również bardzo smaczny, jednak na chwilę obecną wolę korzystać ze świeżych owoców póki jeszcze jest pełnia sezonu.

Masz jeszcze nadmiar borówek lub malin i zastanawiasz się co z tego wyczarować? Może któryś z tych przepisów przypadnie Ci do gustu:
cukiniowe muffinki z borówkami (wegańskie)

cukiniowe muffinki

kokosowe owsiane placuszki z borówkami
proste placuszki z owocami (wegańskie)

proste wegańskie placuszki

zdrowe babeczki z kremem orzechowym
deser a’la tiramisu
fit brownie z owocami i kokosową bitą śmietaną (wegański)

fit brownie

kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie (wegański)
szybki i lekki deser z malinami
migdałowy jagielnik z musem malinowym (wegański)

jagielnik z musem malinowym

odwrócone mini serniczki z malinami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...