Niedawno na funpage’u bloga na Facebooku pojawiła się modyfikacja przepisu Kasi na domowe batony napakowane zdrowymi ziarnami. Batony bardzo Wam się spodobały, a mnie niesamowicie zasmakowały i postanowiłam kontynuować eksperymenty. Parę dni temu przyszedł czas na dodanie do nich nasion chia! Nie pożałowałam swojej decyzji 😉

Batony są świetną alternatywą jeśli staramy się unikać sklepowych słodyczy lub szukamy pomysłu na zdrową i dającą energię przekąskę przed sporym wysiłkiem. Sama najchętniej sięgam po nie przed dwoma godzinami zumby. Przygotowuje się je bardzo szybko i to głównie kwestia wymieszania składników i włożenia całej masy do piekarnika. Żadne umiejętności kulinarne nie są wymagane, a efekty z pewnością przejdą Twoje oczekiwania 😉

baton chia

Batony owsiano-amarantusowe z sezamem i nasionami chia
Składniki:
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 szklanka płatków owsianych
20g rozdrobnionych orzechów włoskich
20g pestek dyni
40g białego sezamu
100 g suszonej żurawiny
4 łyżki nasion chia
4 łyżki dowolnego mleka
2 średnie banany
1 łyżka miodu, syropu klonowego lub innego płynnego słodzidła

Przygotowanie:
1. Wymieszać suche składniki i dodać mleko.
2. Rozdrobnić widelcem banany i dodać płynne słodzidło.
3. Całość dobrze wymieszać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec około 25 minut w temperaturze 200°C do zarumienienia płatków.
5. Zostawić do ostygnięcia i potem kroić na batony.

Lubicie takie domowe wypieki?

Pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

 

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez sklep Agnex (szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl)


Superfood w Twojej kuchni

Zapisz