Pamiętacie domowe rafaello z kaszy jaglanej? Proste w przygotowaniu, a jakie pyszne! Tym razem przyszedł czas na drugi popularny słodycz, którego zdrowszy odpowiednik można przygotować w domu. W kolejce czekają jeszcze batoniki bounty 😉 Jeśli macie ochotę na inne desery z kaszą jaglaną w roli głównej to wystarczy w wyszukiwarce po prawej stronie wpisać kasza jaglana lub wybrać tag #kasza jagalna. Obiecuję, że ilość tych pyszności z jej udziałem będzie stale rosła! Poniżej macie małą próbkę przepysznych przepisów z jej udziałem:

kokosowy jagielnik z borówkami
jagielnik z borowkamizapiekana kasza jaglana z jabłkami

zapiekana kasza jaglana

owsiane babeczki z kremem jaglanym i truskawkami

babeczki z jaglanym kremem

pancakes z domową nutellą z kaszy jaglanej

pancakes nutella

Domowe ferrero rocher również jest proste w przygotowaniu i stosunkowo szybkie. Podobnie jak rafaello robione jest z bardzo zdrowej kaszy jaglanej (więcej informacji o niej znajdziecie tutaj). Najwięcej czasu najmuje ugotowanie kaszy i schłodzenie masy. Ważne jest, by nie gotować kaszy w zbyt dużej ilości wody, bo potem będzie problem ze sklejeniem kuleczek. Najbezpieczniej używać kaszy pakowanej po 100g w perforowanych woreczkach, gdyż w razie czego nadmiar płynu można odsączyć.

Domowe ferrero z kaszy jaglanej
Składniki:
100g suchej kaszy jaglanej
80g dowolnych orzechów
1 płaska łyżka masła orzechowego (opcjonalnie można zamienić na dodatkowe 20g orzechów)
2 łyżki kakao bez cukru
płynnego słodzidło wedle uznania (syrop klonowy, miód lub inne)
dowolne orzechy do obtoczenia

Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. Do lekko schłodzonej kaszy dodaj masło orzechowe, zmielone orzechy, kakao oraz słodzidło.
3. Włóż masę do lodówki, a następnie z chłodnej masy uformuj kuleczki i obtocz je w posiekanych orzechach.

domowe ferrero

Gdy okaże się, że masa jest zbyt rzadka można dodać np. zmielone płatki owsiane lub nasiona chia aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ilość dodanego miodu zależna jest od preferencji. Sama dodawałam go stopniowo i próbowałam masy, żeby uzyskać odpowiednią słodycz. Zamiast miodu można użyć dowolnego zdrowego zamiennika białego cukru typu stewia, ksylitol lub erytrol.

Deser jest mocno orzechowy i bardzo smaczny. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a przepis jest zdecydowanie łatwy do wykonania. Z pewnością poradzą sobie z nim również osoby nie posiadające żadnego doświadczenia w kuchni. Trzeba tylko uważać, by kasza się nie przypaliła. Jeśli chodzi o sposób podania to zachęcam do użycia papilotek.

Skusicie się? 🙂 Mam nadzieję, że tak i dacie znać jak smakowało!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam gorąco!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...