Dzisiejsza propozycja dotyczy śniadania albo słodkiej przekąski. Nie ma sensu kupować sklepowych granoli, czy musli, które są przepełnione cukrem w różnych postaciach. Szczególnie jeśli tak łatwo jest zrobić własną i zdrową wersję śniadania. Do tego jeszcze można urozmaicać ją do woli. Chociaż osobiście wolę zjeść tradycyjną owsiankę rano, często skuszę się na słodką przekąskę w ciągu dnia. Natomiast mój mąż preferuje śniadania z udziałem granoli. Jeśli tylko widzi, że zapasy zaczynają się powoli wyczerpywać delikatnie przypomina mi, że już czas zrobić kolejną porcję 😉

Poniżej podaję przepis, który wykorzystałam ostatnio. Za każdym razem go modyfikuję i dodaję różne dodatki. Czasami są to głównie orzechy, czasami stawiam na konkretne ziarna lub na wiórki kokosowe. Kombinacji jest naprawdę wiele, więc to tylko kwestia znalezienia najlepszej wersji dla siebie. Granola najlepiej smakuje podana z jogurtem (opcjonalnie owocami).

Składniki:
2 szklanki płatków (mieszanka owsianych, orkiszowych i jęczmiennych)
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki siemienia lnianego
75 g ziaren słonecznika
75 g pestek dyni
150 g fistaszków lub innych orzechów
150 g żurawiny i suszonych moreli
100 g daktyli
5 łyżek oleju kokosowego
1/3 szklanki soku (jabłkowego albo jakiegoś innego)

Przygotowanie:
1. Pokrój morele i daktyle, posiekaj orzechy.
2.Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
3. Rozłóż na 2 blachach i włóż do piekarnika nagrzanego na 150°C na około 25 minut.

domowa granola

Ze względu na sporą ilość suszonych moreli i daktyli nie dodaję do granoli już miodu. Jeśli ktoś ma ochotę można to zrobić przed pieczeniem albo tuż przed spożyciem. Oczywiście w przypadku miodu najlepiej będzie dodać go przygotowując posiłek. Podgrzany do 150°C miód straci swoje właściwości, więc nie warto dodawać go przed pieczeniem granoli.

A Wy kupujecie granolę w sklepie, czy też przygotowujecie ją sami w domu?

Pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...