Ostatnio pytałam Was na Instagramie, czy sami robicie granolę/ musli, czy też kupujecie i ku memu zaskoczeniu okazało się, że zdecydowana większość kupuje gotowce. A przecież przygotowanie takiej granoli w domu jest bardzo proste i szybkie! Jak zrobić taką granolę? Tego dowiesz się już za moment, zapraszam Was serdecznie na przepis. Oto domowa granola bez cukru.

Domowa granola bez cukru
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki dowolnego płynnego słodzidła
1,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki dowolnego mleka

Przygotowanie:
1. W garnuszku podgrzej płynne składniki- słodzidło, mleko i masło orzechowe i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. W dużej misce wymieszaj dokładnie płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz cynamon.
3. Następnie do miski dodaj płynne składniki i całość dokładnie wymieszaj.
4. Granolę przełóż na dużą blachę i rozprowadź równomiernie na całej szerokości blachy. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 i piecz przez około 25 minut mieszając do jakiś czas masę, żeby wyschła i stała się chrupiąca.
5. Gotową granolę podawaj w ulubiony sposób.

Moim ulubionym sposobem na jedzenie granoli jest dodanie jej do jogurtu kokosowego i podanie z dużą ilością owoców. Jesienią i zimą, gdy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony decyduję się na te mrożone lub robię musy owocowe, które urozmaicają kolorystycznie potrawę.

Ten przepis możesz potraktować jako bazę. Domowa granola bez cukru może zawierać wiele różnych składników, które lubisz. Sama często zmieniam skład w zależności od pory roku, dostępnych składników i tego, na co akurat mam ochotę. Możesz wkroić do granoli suszone owoce, dodać ulubione przyprawy, orzechy lub inne dodatki. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia.

Gotową granolę przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku przez około 2-3 tygodnie. Jeśli jednak dodasz inne dodatki niż orzechy lub suszone owoce to musisz wziąć pod uwagę, że przydatność do spożywania takiej granoli może się skrócić.

Jeśli ta domowa granola bez cukru nie wystarczy Ci i chętnie poznasz jeszcze więcej śniadaniowych przepisów to z pewnością zainteresują Cię te ebooki. Zdrowe śniadania to zbiór 10 wegańskich i zdrowych śniadań na słodko. Natomiast Zdrowe posiłki są mieszanką 20 różnych przepisów- 10 na śniadania, 5 na obiady i 5 na desery. Z przepisów śniadaniowych znajdziesz po 5 pomysłów na potrawy słone i słodkie. Wybór jest naprawdę spory, a z wszystkich przepisów wyczarujesz same pyszności.

Domowa granola bez cukru ma jeszcze parę konkurentów na blogu. Poniżej znajdziesz kilka propozycji śniadaniowych, które mogą Ci się również spodobać:

wegańska pieczona owsianka
Jaglanka ze śliwkami i cynamonem
placuszki marchewkowe

pieczona owsianka z masłem orzechowym
rozgrzewająca jaglanka z karmelizowanymi śliwkami
placuszki marchewkowe
bezglutenowe gofry z owocami
budyń jaglany

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz