Przepis na naleśniki to ogólnie żadne odkrycie. Praktycznie każdy potrafi przygotować je z wykorzystaniem mąki, mleka i jajek. Jednak ten przepis to zupełnie coś innego. Naleśniki ogólnie uchodzą za danie szybkie w przygotowaniu i bezproblemowe. Można powiedzieć, że ich upieczenie nie wymaga prawie żadnych umiejętności kulinarnych. Jednak jeśli szukacie jeszcze szybszego przepisu na naleśniki to dobrze trafiliście! Ten przepis to dosłownie jeden główny składnik plus opcjonalne dwa dodatki. Prościej być już nie może 😉

Mimo tego minimalizmu nic tym naleśnikom nie brakuje. Wręcz można powiedzieć, że są nawet smaczniejsze dzięki lekkiemu orzechowemu posmakowi zapewnionemu przez samą kaszę. Tak, nie przewidzieliście się i naleśniki będą wykonane w kaszy gryczanej. Warto podkreślić, że mowa o kaszy gryczanej białej (niepalonej), która pozbawiona jest mocnego charakterystycznego smaku kojarzonego przez większość Polaków. Jeśli chcesz się dowiedzieć dlaczego warto jeść białą kaszę gryczaną i gdzie ją kupić zajrzyj do tego wpisu.

Osoby unikające w diecie mąki z pewnością docenią jej brak w tym przepisie. Podobnie zresztą jak osoby na diecie bezglutenowej, gdyż kasza gryczana niepalona jest całkowicie pozbawiona glutenu. Ta wersja nie wymaga również jajek, więc musimy jedynie zaopatrzyć się w kaszę gryczaną niepaloną i przystąpić do dzieła.

Czekoladowe naleśniki gryczane (około 6 sztuk)
Składniki:
200g suchej kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżka kakao bez cukru (opcjonalnie)
1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła (opcjonalnie)
troszkę wody
odrobina oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:
1. Namocz kaszę gryczaną niepaloną w wodzie i zostaw w garnku na całą noc.
2. Rano odsącz kaszę z „wczorajszej” wody, a następne wypłucz ją dokładnie.
3. Dolej nowej wody tuż nad powierzchnię kaszy.
4. Dodaj kakao i ksylitol. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.

nalesniki1

Wcześniej namoczoną kaszę gryczaną niepaloną można spożywać na surowo, więc obróbka termiczna jest wymagana głównie do zmiany konsystencji na typowo naleśnikową. Warto mieć to na uwadze, bo gdy za długo będziemy smażyć gryczane naleśniki staną się one bardziej kruche i łamliwe. W przeciwieństwie do tradycyjnych naleśników nie musimy smażyć ich odpowiednio długo, bo nie zawierają żadnej mąki.

Naleśniki gryczane mają troszkę bardziej gęstą konsystencję, więc rozprowadzając ciasto na patelni warto pomóc sobie łyżką, by naleśnik miał taką samą grubość na całej powierzchni. Naleśniki gryczane można podawać z dowolnymi dodatkami, podobnie jak ich tradycyjną wersję. Świetnie sprawdzają się wszelkie dżemy (przepis na truskawkowy dżem chia), serki, kremy, nadzienia owocowe.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl