Przepis na to czekoladowe ciasto z cukinią czeka w kolejce do publikacji już od dłuższego czasu, ale wreszcie przyszła kolej na ten pyszny deser. Sezon na cukinie już trwa, a ceny w sklepach są niskie, więc zdecydowanie warto troszkę pokombinować z tym warzywem. Według mnie jest ono świetnym wyborem, gdy chcemy dodać warzywa do słodkości, ale nie jesteśmy do końca przekonani do całej idei. Cukinia ma neutralny smak, więc w ogóle nie jest wyczuwalna, a za to dodaje ciastu wilgotności. W ten sposób nawet bez przekładania kremem czekoladowe ciasto z cukinią będzie przepyszne!

Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki na ciasto (tortownica 18cm):
2 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki kakao bez dodatku cukru
0,5 szklanki dowolnego mleka
1/4 szklanki oleju
0,5 szklanki dowolnego słodzidła sypkiego
2 średnie cukinie (ok. 2 szklanek startej cukinii)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:
6 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżka nieroztopionego oleju kokosowego
wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
1. Obraną cukinię zetrzyj na tarce i odstaw do sitka, żeby puściła sok.
2. W misce wymieszaj suche składniki- mąkę, kakao, słodzidło i proszek do pieczenia.
3. Cukinię odsącz z nadmiaru wody.
4. Do suchych składników dodaj olej, mleko i odsączoną cukinię.
5. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w temperaturze 175°C przez około 30 minut (góra-dół), a następnie około 25 minut (dół).
7. Roztop czekoladę i olej kokosowy, a następnie wymieszaj dokładnie. Gotową polewą polej ciasto i posyp wiórkami.
8. Odstaw ciasto do ostygnięcia, a w razie potrzeby włóż do lodówki na około 15 minut.

Ten przepis znalazł się w zbiorze 25 przepisów na zdrowe i wegańskie słodycze idealne na jesienną porę. Zachęcam Cię serdecznie do pobrania tego darmowego ebooka i skorzystania z inspirujących przepisów w nim zawartych. Bezpłatny ebook możesz pobrać klikając w przycisk poniżej lub otwierając zakładkę „bezpłatne materiały” znajdującą się na górze strony.

Chętnie pobiorę ebooka!

Czekoladowe ciasto z cukinią to jedna z wielu propozycji na wykorzystanie warzyw w zdrowych deserach. Cukinia jest moim ulubionym dodatkiem do pysznych słodkości i serdecznie polecam wypieki z nią na początku, gdy nie masz jeszcze doświadczenia w deserach z dodatkiem warzyw. A jeśli lubisz testować nowe smaki to koniecznie wypróbuj innych warzyw o neutralnym smaku takich jak dynia, bataty, marchewka, fasola lub szpinak. Propozycje na takie zdrowe słodkości z dodatkiem warzyw znajdziesz na blogu:

zielone muffiny na słodko

cukiniowy tort

wegańskie ciasto marchewkowe

babeczki z batatami

zielone muffiny na słodko ze szpinakiem i cukinią (wegańskie)
cukiniowe ciasto z kremem
ciasto marchewkowe ze zdrowym karmelem (wegańskie)
cynamonowe muffinki batatowe z delikatnym kremem
placuszki marchewkowe (wegańskie)
fasolowe brownie ze śliwkami (wegańskie)
cukiniowe muffinki z borówkami
muffinki dyniowe z kremem daktylowym i białą polewą

Zanim polecisz oglądać te pyszne przepisy koniecznie pobierz ten darmowy ebook ze smakowitymi ciastami bez pieczenia.

Pobieram ten darmowy ebook

ebook fit słodycze bez pieczenia

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz