Wreszcie czuć wiosnę! To już nie tylko mówienie o tym, że pierwszy dzień kolejnej pory roku nadejdzie lada moment. Niebieskie niebo, ciepłe promienie słońca, śpiew ptaków- to wszystko nastraja bardzo pozytywnie i powoduje, że ma się więcej energii do działania i zmian. Ja niedawno stwierdziłam, że dla urozmaicenia mojej aktywności fizycznej wybiorę się na siłownię i spróbuję treningu siłowego. Jestem ciekawa, co z tego wyjdzie! Tymczasem zapraszam Was na kolejne smakowity przepis- cynamonowe babeczki z batatami.

W związku z tym, że bardzo lubię słodkości z wykorzystaniem warzyw sporo testuję. Inne moje propozycje znajdziecie w tym poście (kliknij tutaj). Tym razem postawiłam na bataty. Świetnie sprawdziły się one w placuszkach na słodko, więc przyszła pora na kolejny krok i padło na babeczki. Są one bardzo smaczne zarówno w wersji z jak i bez kremu. Wersja z delikatnym kremem zdecydowanie podkreśla cynamonowy smak wypieku. Jeśli nie przepadasz za cynamonem możesz zamienić go na inną ulubioną przyprawę- na przykład cukier waniliowy, przyprawę korzenną lub jeszcze coś innego.

Cynamonowe babeczki z batatami (ok. 15 sztuk)
Składniki:
2 szklanki razowej mąki orkiszowej
6 łyżek ksylitolu lub innego słodzidła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
2 średnie bataty (ok. 300g obranych)
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
1 jajko

Krem cynamonowy:
300g białego serka naturalnego
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru pudru z ksylitolu/ erytolu
1 kostka gorzkiej czekolady do starcia

Przygotowanie:
1. Obrane i pokrojone w grube plasterki lub kostki bataty ugotuj w wodzie, aż będą miękkie. Następnie odlej z nich wodę i zblenduj na jednolitą masę.
2. Wymieszaj suche składniki w misce- mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i cynamon.
3. W drugiej misce wymieszaj mleko, wodę i jajko. Następnie dodaj zblendowane bataty i całość wymieszaj.
4. Połącz suche i mokre składniki.
5. Po wymieszaniu nakładaj masę muffinkową (ponad 3/4 wysokości) do silikonowych foremek lub do papilotek.
6. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C (góra- dół) przez 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).
7. Schłodzony serek wymieszaj z cukrem pudem i cynamonem.
8. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw muffinki do wystygnięcia. Gdy będą już całkiem chłodne nałóż na nie krem cynamonowy, a na górę zetrzyj gorzką czekoladę.

Do przygotowania ciasta można użyć również samego mleka. Ja zdecydowałam się na wersję pół na pół, gdyż miałam pewne wątpliwości, czy z samą wodą się uda. Następnym razem zrobię właśnie w takiej wersji, zaktualizuję ten post i dam Wam znać, czy muffiny wyjdą. Sama jestem ciekawa! Mogę jednak zapewnić, że wersja z wodą i mlekiem jest bardzo dobra nie tylko dla miłośników cynamonowych słodkości.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na babeczki z batatami zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

instagram

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...