Sezon na cukinię powoli się rozpoczyna! Cieszę się bardzo, bo uwielbiam ją w chyba każdej postaci. Oprócz klasycznych przepisów na leczo, na placuszki cukiniowie i faszerowaną cukinię zawsze sporo kombinuję z tym warzywem wykorzystując je do przygotowania słodkości. Jakiś czas temu ogromną furorę zrobiło ciasto cukiniowe z kremem (przepis znajdziesz tutaj), więc kontynuuję moje eksperymenty i tym razem zdecydowałam się przygotować cukiniowe muffinki z borówkami. Dawno nie było żadnych warzywnych słodkości, więc to chyba idealny czas, żeby podrzucić Wam coś nowego 🙂

Cukiniowe muffinki z borówkami (ok. 18 sztuk)
Składniki:
1,5 średniej wielkości cukinii
3 szklanki mąki
0,5 szklanki borówek
5 łyżek stałego oleju kokosowego
8 łyżek dowolnego słodzidła (u mnie ksylitol)
3 łyżki mielonego siemienia lnianego lub nasion chia (w połączeniu z wodą to zamiennik jajek)
9 łyżek wody
1 szklanka dowolnego mleka
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

Przygotowanie:
1. Umytą cukinię zetrzyj na tarce (nie ma potrzeby obierać jej ze skórki), a następnie włóż do miski. Posyp cukinię odrobiną soli i odstaw.
2. Siemię lniane lub nasiona chia wymieszaj z 9 łyżkami wody. Odstaw.
3. Po upływie około 10 minut odciśnij cukinię z nadmiaru wody (najwygodniej nad durszlakiem) i następnie włóż do miski.
4. Rozpuść olej kokosowy i dodaj go do cukinii. Następnie wlej mleko i dodaj siemię lniane.
5. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, słodzidło, sól, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
6. Do suchych składników dodaj borówki i wymieszaj tak, aby każda borówka była „obklejona” mąką.
7. Do suchych składników dodaj mieszankę z cukinią. Całość ponownie wymieszaj.
8. Gotowe ciasto nakładaj do silikonowych foremek albo do papilotek na około 3/4 wysokości.
9. Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego na 190 (góra-dół) na około 25 minut.

Zastąpienie jajka mieszanką siemienia lnianego lub nasion chia sprawdzi się nie tylko u wegan. Sama nie raz musiałam nagle ratować się brakiem dostatecznej ilości jajek, gdy okazywało się, że sklep już zamknięty. Taki zamiennik, szczególnie w postaci zmielonego siemienia lnianego, jest bardzo prosty w przygotowaniu i również niedrogi. Dodatkowo można skorzystać z jego właściwości i wartości odżywczych.

Cukiniowe muffinki można posypać cukrem pudrem lub przyozdobić dowolnym kremem lub polewą. Ja chciałam, by smak borówek był wyczuwalny i pominęłam kremy. W ten sposób muffinki są bardziej lekkie i nie ma też obaw o potencjalny transport w pojemniku.

Różne cukiniowe kombinacje znajdziecie pod tymi linkami:
cukiniowe ciasto z kremem

cukiniowy tort

lekkie placuszki z cukinii
pizza na spodzie z cukinii

Gdy chcecie poznać więcej smakowitych przepisów na słodkości z wykorzystaniem warzyw to koniecznie zajrzyjcie tutaj:
ciasto marchewkowe z delikatnym kremem i prażonymi migdałami

ciasto marchewkowe

sernik dyniowy z musem truskawkowym
dietetyczne pralinki z fasoli
kulki fasolowe
fit brownie z owocami i kokosową bitą śmietaną
muffinki dyniowe z kremem daktylowym
mufiny dyniowe
muffiny buraczane z żurawiną
cynamonowe muffinki z batatów

babeczki cynamonowe z batatów

śniadaniowe placuszki z batatów

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...