Cukiniowe ciasto z kremem to moja propozycja na weekend. Początkowo miało ono wyglądać troszkę inaczej, gdyż planowałam polać ciasto czekoladą. Jednak tak pięknie urosło, że nie mogłam tego zmarnować. Postanowiłam przełożyć je lekkim jogurtowym kremem. Opcja z kremem angażuje troszkę więcej czasu, więc jeśli chcecie czegoś na szybko to polecam udekorowanie ciasta roztopioną czekoladą lub mieszanką oleju kokosowego, kakao oraz miodu.

Dla osób, które zaglądają na bloga ciasto z wykorzystaniem warzyw nie jest pewnie zaskoczeniem. Jednak jeśli jesteś tutaj po raz pierwszy to mogło Cię takie połączenie zdziwić. Ale od razu piszę, że w cieście nie jest wyczuwalna cukinia. Zresztą ma ona tak neutralny smak, że odnalezienie go w tym cieście byłoby nie lada zadaniem.

Cukiniowe ciasto z kremem (tortownica 18cm)
Składniki:
140g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao bez dodatku cukru
8 łyżek roztopionego oleju kokosowego
160g cukinii

5 łyżek jogurtu greckiego
1/2 kostki twarogu (około 125g)
2 łyżki cukru pudru z ksylitolu
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku

Przygotowanie:
1. Wymieszaj w jednej misce suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia cynamon oraz kakao.
2. Cukinię zetrzyj na tarce i odstaw, żeby puściła sok.
3. Białka oddziel od żółtek. Białka schowaj do lodówki, a żółtka wymieszaj z ksylitolem.
4. Do żółtek dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz odsączoną cukinię. Wymieszaj dokładnie.
5. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą cukiniową.
6. Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C . Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. W razie potrzeby przedłuż czas o 5 minut.

Przygotowanie kremu:
1. Rozgnieć widelcem twaróg, a następnie dodaj jogurt grecki i cukier puder. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. 3 łyżeczki żelatyny zalej wrzątkiem do 1/4 wysokości szklanki. Dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do kremu. Odstaw na chwilę, aż zacznie delikatnie się zsiadać.
3. Ostudzone ciasto przekrój na pół. Na dolną warstwę wylej powoli tężejący krem.
4. Górną warstwę można nasączyć przed położeniem jej na górę tortu.
5. Schłódź około 2 godziny, aż masa całkiem stężeje, a całość oprósz cukrem pudrem.

Cukiniowe ciasto z kremem to dopiero początek! Poniżej znajdziesz wiele innych przepisów na słodkości z wykorzystaniem warzyw. Każde z nich jest obłędne i zdecydowanie godne polecenia. Zresztą sprawdź sam! 🙂

cynamonowe babeczki z batatami
ciasto marchewkowe z kremem i prażonymi migdałami

ciasto marchewkowe

sernik dyniowy z musem truskawkowym
dietetyczne praliny z fasoli
brownie z owocami

fit brownie
muffiny dyniowe z kremem daktylowym
dyniowe placuszki z karmelizowaną brzoskwinią
placuszki dyniowe

śniadaniowe placuszki z batatów

Zachęcam do zapisu na newsletter (po prawej stronie w panelu bocznym). Od razu po zapisie dostaniesz darmowy ebook z dziesięcioma najpopularniejszymi przepisami z bloga. Każdy z deserów został wzbogacony o tabelkę z wartościami odżywczymi i kaloriami. Coś specjalnie dla osób, które zwracają na to baczną uwagę.

Zdrowe desery

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...