Nikt nie lubi żegnać ciepłych, letnich dni, ale niestety czasu nie da się zatrzymać. Jednak każda pora roku niesie ze sobą pewne korzyści. W kwestii odżywiania, a konkretnie różnorodności dostępnych produktów zdecydowanie przeważa lato. Dlatego mnie tak ciężko jest rozstać się nie tylko z piękną pogodą, ale właśnie z wszystkimi pysznymi warzywami i owocami dostępnymi prawie za każdym rogiem. Na całe szczęście przełom lata i jesieni również obfituje w sezonowe pyszności. Moim faworytem jest zdecydowanie dynia!

Do jeszcze całkiem niedawna dynia kojarzyła mi się głównie z amerykańskim Halloween. Warzywo to gościło mam wrażenie rzadko w polskiej kuchni. Jednak z czasem się to zmienia i dostępność różnych przepisów jest coraz większa, Początkowo sama wykorzystywałam ją głównie do dań na słono, jednak z czasem przekonałam się, że dynia świetnie sprawdza się również w dżemach i różnych wypiekach.

Jeśli macie nadmiar dyni i brakuje Wam pomysłów co z nią zrobić to wypróbujcie jeden z poniższych przepisów:
placuszki dyniowe na słono
muffinki dyniowe
dżem dyniowy z pomarańczą

Dziś proponuję Wam proste i pyszne ciasto bez pieczenia! Świetnie sprawdza się szczególnie w gorące dni z mrożoną kawą. Jeśli szukacie czegoś bardziej rozgrzewającego na chłodne dni to proponuję dodanie imbiru do masy dyniowej.

ciasto dyniowe

Ciasto dyniowo-morelowe
Składniki:
spód:
1 szklanka suszonych daktyli
0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 duży, dojrzały banan

masa dyniowo-morelowa:
5 szklanek pokrojonej w kostkę dyni (ok. 1,5 kg nieobranej dyni)
sok z jednej pomarańczy
350g moreli
100g suszonych moreli
5 łyżek dowolnego słodzika (u mnie ksylitol)
1,5 szklanki wrzątku
3 łyżeczki żelatyny

polewa czekoladowa:
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao bez cukru

Przygotowanie:
1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut.
2. Pokrój banana w mniejsze kawałki i rozdrobnij widelcem.
3. Odlej wodę z daktyli i zblenduj je na gładką masę.
4. Wymieszaj wszystkie składniki przeznaczone na spód ciasta, a następnie rozłóż je równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
5. Pokrojoną dynię wstaw do garnka i dolej sok z jednej pomarańczy.
6. Suszone morele zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut, a następnie odlej wodę.
7. Pokrój świeże i suszone morele w drobne kawałki i dodaj do gotującej się dyni.
8. Pamiętaj o regularnym mieszaniu dyni, a w razie potrzeby dolewaj małe ilości wody.
9. W razie potrzeby zblenduj masę dyniowo-morelową do uzyskania jednolitej konsystencji.
10. Do masy dyniowej dodaj substancję słodzącą i całość wymieszaj.
11. We wrzącej wodzie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj ją do masy.
12. Gdy masa ostygnie włóż ją do lodówki, a gdy zacznie lekko tężeć wylej na spód.
13. Wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy, miód i kakao na jednolitą masę.
14. Gdy masa dyniowa całkiem stężeje posmaruj polewą górę ciasta.
15. Pokrój parę sztuk moreli i ułóż na górze ciasta dla dekoracji.

Jak rozpisałam cały przepis krok po kroku to zrobiło się tego jakoś dużo, ale zapewniam, że to więcej słów niż czynności.

Podczas gotowania masy dyniowej warto sprawdzić, czy jest ona wystarczająco słodka. Spód i polewa czekoladowa są słodkie, więc trzeba mieć to na uwadze dosładzając masę. Do osłodzenia masy można użyć dowolnego produktu. W moim przypadku był to ksylitol, jednak można również wykorzystać inne produkty.  Należy jednak pamiętać, czy podczas słodzenia miodem masa nie może być gorąca, gdyż miód straci swoje właściwości.

To jak? Skusicie się na takie ciasto z dodatkiem dyni?

Pozdrawiam
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...