Wspominałam Wam kiedyś, że nie mam ręki do ciasta drożdżowego i to chyba mało powiedziane 😉 Staram się przemóc i mimo porażek testować kolejne kombinacje. Zachęcona ogromnym sukcesem bułeczek cynamonowych (przepis był dostępny dla osób zapisanych na newsletter. Jeśli nie chcesz już więcej przegapić dodatkowych przepisów zapisz się tutaj) próbowałam dalej walczyć z drożdżowymi wypiekami. Po paru nieudanych próbach coś wreszcie poszło dobrze! Dlatego dzielę się z Wami przepisem na moją wersję ciasta drożdżowego z dżemem chia. Łapcie i wcinajcie! 🙂

Ciasto drożdżowe z dżemem chia i kruszonką
Składniki na ciasto:
30g świeżych drożdży (lub odpowiednik w drożdżach suszonych)
1 szklanka dowolnego mleka
1/3 szklanki dowolnego słodzidła
3 szklanki dowolnej mąki
2 lniane jajka (2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszane z 6 łyżkami wody)

Składniki na dżem:
800g śliwek
3 łyżki dowolnego słodzidła (lub więcej w razie potrzeby)
7 łyżek nasion chia

Składniki na kruszonkę:
7 łyżek wiórków kokosowych
7 łyżek roztopionego oleju kokosowego
1,5 łyżki słodzidła
4 łyżki dowolnej mąki

Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku i dodaj 1 łyżkę słodzidła. Odstaw na około 10 minut.
2. Wymieszaj mąkę, jajko lniane i pozostałe słodzidło.
3. Dodaj drożdże z mlekiem. I dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Umyte i obrane śliwki pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
5. Podgrzej śliwki i rozgnieć widelcem, następnie dodaj nasiona chia i słodzidło. Wymieszaj i odstaw.

6. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę.
7. Wyrośnięcie ciasto drożdżowe wyłóż do formy, następnie dodaj dżem śliwkowy i wyłóż posypkę.
8. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 (góra-dół), a następnie kolejne 10 minut tylko na dół.

W przepisie wykorzystałam śliwki, gdyż akurat miałam je pod ręką. Dżem świetnie wychodzi z każdymi owocami. Trzeba tylko zwrócić uwagę na ilość dodanych nasion chia. Im bardziej wodniste owoce tym więcej łyżek chia należy dodać. Osobiście bardzo gorąco polecam dżem truskawkowy i malinowy. Ciasto z nimi również będzie przepyszne!

To ciasto drożdżowe z dżemem chia jest w 100% wegańskie. Jeśli nie jesteś na diecie roślinnej spokojnie możesz wykorzystać jajka zamiast jajka lnianego. Zachęcam jednak do wypróbowania przepisów wegańskich, gdyż są one na podobnym poziomie trudności wykonania jak ciasta tradycyjne. Nie mając pod ręką nasion chia możesz również użyć normalnego, ulubionego dżemu.

Szukasz więcej inspirujących i smakowitych przepisów z wykorzystaniem nasion chia koniecznie sprawdź poniższe propozycje:
truskawkowy pudding chia (wegański)
truskawkowy pudding chia
kokosowy deser z dżemem chia (wegański)
fit deser z musem z mango (wegański)
batony owsiano-amarantusowe z sezamem i nasionami chia (wegańskie)
truskawkowe smoothie bowl (wegańskie)

truskawkowe smoothie bowl

pyszne owsiane batony domowej roboty (wegańskie)
szybki i lekki deser z malinami
truskawkowo-czekoladowy deser w pucharku
orzechowy jogurtowiec bez pieczenia
jogurtowiec chia
chrupiące ciasteczka z ziarnami (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...