Zbliża się wrzesień, więc podejrzewam, że niedługo nastąpi zmiana pogody. Możliwe, że to ostatnie ciasto bez pieczenia, które pojawi się w najbliższym czasie na blogu. Jednak póki wysokie temperatury nie odpuszczają to polecam Wam wypróbowanie tego przepisu na ciasto chia. Oczywiście bez pieczenia, wegańskie i zdrowe 🙂

Ciasto chia bez pieczenia
Składniki na spód (średnica 18cm):
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki suszonych daktyli
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki kakao

Składniki na masę chia:
1,5 szklanki dowolnego mleka
8 łyżek nasion chia
5 łyżek dowolnego płynnego słodzidła
1/3 szklanki wrzątku
2 łyżki agaru

Składniki na masę borówkową:
1,5 szklanki borówek (ok. 320g)
1/4 szklanki wrzątku
1 łyżka dowolnego słodzidła
1 łyżka agaru

Przygotowanie spodu:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
2. Płatki zmiel do uzyskania konsystencji mąki.
3. Po upływie 10 minut wylej wodę z daktyli i zblenduj je na gładką masę.
4. W misce wymieszaj zmielone płatki, wiórki kokosowe i kakao, a następnie dodaj olej kokosowy i masę daktylową.
5. Gotowym ciastem wyłóż spód tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.

Przygotowanie masy chia:
1. W wysokim naczyniu wymieszaj mleko i płynne słodzidło.
2. Wsyp nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Mieszaj co jakiś czas, aż masa lekko zgęstnieje.
3. Agar rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do masy chia.
4. Gdy całość zacznie lekko tężeć przelej masę chia na spód ciasta i wstaw do lodówki na około 20 minut.

Przygotowanie masy borówkowej:
1. Borówki zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
2. Agar rozpuść w gorącej wodzie i wlej do masy borówkowej.
3. Na koniec dodaj płynne słodzidło.
4. Masę borówkową wylej na masę chia, gdy ta już się całkiem zsiądzie. Całość odstaw do lodówki na około 20 minut.

Masa borówkowa ściemnieje i będzie bardziej przypominać masę z dodatkiem kakao, ale w smaku cały czas będzie pyszna. Jeśli zależy Ci na żywym kolorze górnej masy użyj jagód, które nadadzą deserowi cudownego koloru.

Opis przygotowania wyszedł bardzo długi, ale wbrew pozorom ciasto jest niesamowicie proste. Dodatkowym jego atutem jest to, że nie wymaga ono pieczenia, więc nadaje się na upalne, letnie dni.

Gdy nie masz pod ręką świeżych borówek możesz użyć świeżych lub mrożonych jagód, malin, truskawek, jeżyn lub innych owoców sezonowych. W przypadku owoców z większą zawartością wody (np. truskawek) zalecałabym zwiększenie ilości dodanego agaru, by masa owocowa bez problemu się zsiadła.

Ciasto chia to tylko jedna z propozycji. Po więcej smacznych przepisów bez pieczenia zapraszam do przejrzenia poniższych propozycji:

Wegański sernik z borówkami

tofurnik truskawkowy

wegańska tarta snickers

tarta czekoladowa bez pieczenia

wegański sernik z borówkami
truskawkowy tofurnik  (wegański)
tarta a’la snickers (wegański)
tarta czekoladowa z owocami (wegańska)

Więcej pysznych przepisów bez pieczenia znajdziesz też w darmowym ebooku, który możesz pobrać na swój komputer. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej:

Darmowy ebook do pobrania

ebook fit słodycze bez pieczenia

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl