Uff już troszkę chłodniej, więc można troszkę poszaleć w kuchni z pieczeniem. Dawno nie było żadnych ciasteczek, więc z chęcią przygotowałam je na weekend. Ciastka owsiane to mój faworyt od zawsze. Niezależnie od dodatków świetnie smakują, są bogate w składniki odżywcze i bardzo dobrze się sprawdzają jako przekąska do pracy lub na uczelnię. Dodatkowym atutem jest fakt, że ich przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu, a pieczenie to dosłownie kwadrans. W ciastkach nie znajdziecie dodanego cukru, gdyż są słodzone bananami. W razie potrzeby można je zamienić na daktyle lub inne słodkie owoce suszone na przykład morele.

Ciastka owsiane z masłem orzechowych (ok. 15 sztuk)
Składniki:
2 dojrzałe banany średniej wielkości
pełna szklanka płatków owsianych górskich (ok. 140g)
2 kopiaste łyżki ulubionego masła orzechowego
2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
rządek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Obrane ze skórki banany rozgnieć widelcem do uzyskania konsystencji musu.
2. Do bananów dodaj płatki owsiane. Można je wcześniej zmielić za pomocą blendera, ale to nie jest koniecznie.
3. Do wymieszanych bananów i płatków owsianych dodaj masło orzechowe i wiórki kokosowe.
4. Z powstałej masy formuj ciastka dowolnych kształtów.
5. Gorzką czekoladę posiekaj w kawałki i posyp nią ciastka.
6. Ciastka owsiane piecz przez około 12-15 minut w temperaturze 180°C (góra-dół).
7. Gdy ciastka będą już zarumienione wyciągnij je w piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Tak jak wspominałam wcześniej to na prawdę banalny przepis. Zamiast czekolady można posypać ciastka posiekanymi orzechami, jeśli komuś zależy na jeszcze bardziej orzechowym smaku. Dodatkami można dowolnie żonglować i dobierać smaki według własnego uznania i gustu.

Jakiś czas temu wypowiadałam się na blogu Wegedroga.pl na temat wegańskich słodkości. Jeśli chcecie poczytać coś o słodkościach i poznać parę trików na zastąpienie nabiału i jajek w deserach to zapraszam serdecznie. Zachęcam też do przeczytania innych wywiadów na tym blogu. Agata organizowała akcję „wegański lipiec” i przez miesiąc testowała roślinną kuchnię. W ciągu całego miesiąca publikowała również wywiady z osobami związanymi z weganizmem. Z pewnością znajdziecie tam wiele interesujących treści nawet, gdy nie jesteście na takiej diecie.

Pogoda chwilo się ochłodziła, więc można odpalać piekarniki 😉 Zajrzyjcie do tych przepisów, z pewnością znajdziecie coś pysznego dla siebie:
owocowe babeczki śniadaniowe (wegańskie)
owocowe babeczki śniadaniowe
pyszne batony owsiane domowej roboty (wegańskie)
orzechowy sernik z karmelem

sernik orzechowy z karmelem
jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
odwrócone ciasto ze śliwkami
cukiniowe ciasto z kremem

cukiniowy tort

egzotyczne ciasto czekoladowe
dwuskładnikowe a’la kokosanki (wegańskie)
wegańskie kokosanki
chlebek bananowo-orzechowy
torciki marchewkowe z orzechowym kremem

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...