Pogoda ostatnio nastraja tylko i wyłącznie do spędzania wieczorów w domowym zaciszu, z kubkiem gorącej herbaty w dłoni. Oczywiście nie może też zabraknąć smakowitych zapachów rozchodzących się po całym domu. Tym razem jego źródłem były bułeczki z karmelem i orzechami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Bułeczki z karmelem i orzechami
Składniki na ciasto:
40g świeżych drożdży (można zastąpić suchymi odpowiednio zmniejszając ilość)
1 szklanka ciepłej (nie gorącej) wody
2,5 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
około 4 łyżek słodzidła (np. ksylitol)
odrobina soli

Składniki na karmel:
3/4 szklanki świeżych lub suszonych daktyli
0,5 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
odrobina cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie karmelu:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut. Po upływie tego czasu daktyle powinny zmięknąć, więc można odlać z nich wodę.
2. Namoczone daktyle, cynamon i orzeszki ziemne zblenduj za pomocą robota kuchennego lub blendera na jednolitą, klejącą masę. Chcąc otrzymać bardziej rzadką konsystencję możesz dodać odrobinę gorącej wody.

Przygotowanie ciasta:
1. Do ciepłej wody wsyp 1 łyżkę słodzidła i dodaj drożdże. Wymieszaj, odstaw na 5-10 minut.
2. Wymieszaj mąkę, sól, pozostałe słodzidło oraz olej kokosowy.
3. Do masy mącznej dodaj drożdże i całość wymieszaj najlepiej dłońmi do momentu otrzymania jednolitej masy.
4. W miseczce wymieszaj cynamon i 1/3 szklanki słodzidła.
5. Gotowe ciasto przełóż na posypaną mąką silikonową matę lub stolnicę. Rozwałkuj na prostokąt (w razie potrzeby posypując troszkę mąką, by ciasto się nie kleiło).
6. Po rozwałkowanym cieście rozprowadź karmel.
7. Zwiń ciasto do momentu uzyskania podłużnej rolady, a następnie podziel je na mniejsze kawałki.
8. Pojedyncze bułeczki połóż na papierze do pieczenia na blasze lub w formie do ciasta i odstaw na jakieś 20-30 minut. W tym czasie powinny mniej więcej podwoić swoją objętość.
9. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C (góra- dół).

W mojej wersji użyłam mniejszej ilości karmelu do bułeczek. Ciężko się było powstrzymać, gdyż on świetnie smakuje również na kanapkach. W związku z tym, że spora część została wykorzystana poza przepisem zdecydowałam się jeszcze na odrobinę ksylitolowego lukru (wystarczy wymieszać ksylitolowy cukier puder z odrobiną wody), a całość posypałam posiekanymi orzeszkami. Jeśli zrobicie taką ilość jak w przepisie i uda Wam się również cały karmel włożyć do bułeczek to nie będzie potrzeby dosładzania lukrem. Ale dodatkowe orzeszki są za to zawsze mile widziane 🙂

Bułeczki nadają się do mrożenia, więc zazwyczaj robię większą ilość i część od razu mrożę po upieczeniu i wystudzeniu. Dzień wcześniej wyciągam konkretną ilość z zamrażarki i zostawiam na blacie. Bułeczki z karmelem i orzechami świetnie pasują też do porannej kawy, szczególnie, gdy podgrzeje się je tylko na parę sekund w mikrofalówce. Stają się takie puchate i wprost idealne na nadchodzące (niestety zbyt szybko) chłodne poranki lub popołudnia.

Też lubisz piec w deszczowe dni? Oprócz tego przepisu na bułeczki z karmelem i orzechami polecam Ci również wypróbowanie poniższych przepisów:

Babeczki z waniliowym kremem

cukiniowe muffinki

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

zdrowe ciasto czekoladowo bananowe

babeczki z waniliowym kremem (wegańskie)
tort czekoladowy z dżemem cukiniowym (wegański)
cukiniowe muffinki z borówkami (wegańskie)
pyszne batony owsiane domowej roboty (wegańskie)
jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
egzotyczne ciasto czekoladowe

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...