Brownie fasolowe to jedno z moich ulubionych ciast na bazie warzyw. Robiłam je już wielokrotnie i smakowało każdemu, kto tylko spróbował. Oczywiście niedowierzaniom, że ciasto jest z fasoli, nie było końca. Ten kto już chociaż raz próbował fasolowego brownie może potwierdzić, że ciężko się domyślić, że to ciasto ma w sobie aż tyle warzyw. A jednak! W związku z tym, że jesienna aura wkroczyła na dobre nadszedł czas na urozmaicenie przepisu i wykorzystanie sezonowych produktów. W ten sposób powstało obłedne brownie ze śliwkami.

Fasolowe brownie ze śliwkami (blacha 28x24cm)
Składniki:
2 puszki czerwonej/białej fasoli
2 dojrzałe banany średniej wielkości
5 łyżek kakao bez dodatku cukru
6 łyżek dowolnego słodzidła
3 jajka lniane* (3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 rządki gorzkiej czekolady
ok. 300g śliwek

Przygotowanie:
1. Fasolę odsącz z wody i przepłucz dokładnie.
2. Do dużej miski dodaj przepłukaną fasolę, banany, jajka lniane, słodzidło, kakao i proszek do pieczenia.
3. W misce zblenduj wszystko do uzyskania gładkiej masy.
4. W małym garnuszku roztop gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego.
5. Czekoladową masę dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj.
6. Umyte śliwki pozbaw pestek, a następnie pokrój w kostkę.
7. Śliwki dodaj do ciasta i wymieszaj.
8. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wlej ciasto i piecz w piekarniku rozgrzanym na 180°C przez 65minut (góra-dół).
9. Po upieczeniu zostaw ciast w piekarniku z uchylonymi drzwiami na około 30 minut. Następnie wyciągnij je i podawaj całkowicie wystudzone lub schłodzone z lodówki (najlepiej przez noc, żeby osiągnęło odpowiednią konsystencję).

*zamiast jajka lnianego możesz użyć mieszanki z nasion chia w identycznych proporcjach jak w przypadku siemienia (3 łyżki nasion chia + 9 łyżek wody) lub 1 jajko to pół dodatkowego banana, więc w tym przypadku potrzebne jest 1,5 banana.

Brownie ze śliwkami jest bardzo wilgotne i praktycznie rozpływa się w ustach. Dla miłośników czekolady proponuję dodanie na górę polewy czekoladowej. Wystarczy roztopić gorzką czekoladę lub wymieszać kakao z olejem kokosowym i słodzidłem. Do przepisu można wykorzystać również suszone śliwki, jednak ciasto nie będzie tak wilgotne jak w przypadku użycia świeżych owoców, które puszczą sok. Osobiście zdecydowanie bardziej wolę wersję ze świeżymi śliwkami.

Jak już pewnie wiecie jestem fanką słodkości na bazie warzyw, więc żeby i Was przekonać podrzucam Wam najpyszniejsze przepisy z dodatkiem różnych warzyw. Koniecznie dajcie znać, które z nich szczególnie przypadło Wam do gustu i chcielibyście je zrobić w pierwszej kolejności!

tort czekoladowy z dżemem cukiniowym

czekoladowe praliny

wegański mus czekoladowy

cukiniowy tort

tort czekoladowy z dżemem cukiniowym (wegański)
czekoladowe pralinki z nadzieniem orzechowym (wegańskie)
mus czekoladowy z awokadowo (wegański)
cukiniowe ciasto z kremem
cukiniowe muffinki z borówkami (wegańskie)
cynamonowe babeczki z batatami
sernik dyniowy z musem truskawkowym
ciasto marchewkowe z prażonymi migdałami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...