Kto z nas nie lubi jednogarnkowych obiadów, które można przygotować w zaledwie parę chwil? Takie przepisy przydają się z pewnością w każdym domu, niezależnie od tego, czy lubimy gotować, czy nie. Dla mnie takie szybkie w przygotowaniu potrawy są idealne, szczególnie, gdy nie mam czasu, a chcę zjeść zdrowy, domowy posiłek. W takich sytuacjach błyskawiczny makaron udon z warzywami ratuje mnie przed niezdrowymi alternatywami dostępnymi w sklepach od ręki.

Błyskawiczny makaron udon z warzywami
Składniki (4 porcje):
ok. 300g makaronu udon (lub innego dowolnego)
400g mrożonych brokułów (lub 1 sztuka świeżego)
2 papryki
0,5 cukinii
0,5 szklanki wody
4 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
świeży imbir
odrobina oleju
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kiełki stir fry lub inne (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki suszonego chili

Przygotowanie:
1. Makaron udon przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Brokuły pokrój w mniejsze kawałki.
3. Umytą i pozbawioną ziaren paprykę pokrój w cienki paski.
4. Umytą cukinię przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski.
5. Rozgrzej dużą patelnię z olejem, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
6. Do czosnku dodaj posiekany drobno imbir.
7. Na patelnię wrzuć pokrojone warzywa, dodaj sos sojowy, wodę i chili.
8. Smaż warzywa przez chwilę, aż zmiękną. Mieszaj regularnie.
9. W kubku wymieszaj mąkę ziemniaczaną i parę łyżek wody. Następnie dodaj stopniowo sos z warzyw. Gdy masa w kubku będzie cieplejsza przelej zawartość do patelni, a następnie mieszaj. Sos zgęstnieje.
10. Gdy warzywa będą miękkie dodaj do nich makaron i dokładnie wymieszaj.
11. Górę potrawy posyp dodatkowo kiełkami stir fry.

Makaron udon z warzywami to błyskawiczna i pyszna propozycja obiadowa. Świetnie sprawdzi się szczególnie, gdy nie masz czasu na przygotowanie ciepłego posiłku dla całej rodziny.

Danie to przygotowałam z makaronu udon, ale spokojnie możesz wykorzystać też inny makaron, który masz w domu np. ryżowy (chiński) lub penne.

By nadać potrawie więcej kolorów możesz użyć różnych kolorów papryk. W tym przepisie wykorzystałam paprykę czerwoną, gdyż tylko ją miałam pod ręką. Ten makaron bardzo apetycznie wygląda również z dodatkiem żółtej papryki.

Makaron udon z warzywami to nie jedyna pyszna propozycja na wegański obiad. Sprawdź koniecznie, jakie inne ciekawe przepisy znajdują się na blogu:

barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym

tagine z dynią

Wegańskie pieczone pierogi

barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym
tagine z dynią i orzechami
pieczone pierogi z brokułowym farszem
dwuskładnikowe naleśniki nadziewane szpinakiem
dyniowe risotto z kurkami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl