Dziś mam słodką propozycję dla osób unikających glutenu i produktów mlecznych w swojej codziennej diecie. Ale wierzcie mi, że przepis smakuje również osobom, które nie zważają na gluten, mleko, czy masło. Chociaż dziś piątek i osłoda tego dnia nie jest większości osób potrzebna, ale mimo wszystko może ktoś będzie miał ochotę coś upiec podczas weekendu. Te muffinki będą w tym wypadku idealne.

Muffinki z masłem orzechowych i czekoladą

Składniki:
70g masła orzechowego
8 łyżek miodu
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
70g orzechów prażonych
70g czekolady bezglutenowej

Przygotowanie:
1. Zblenduj masło orzechowe z miodem i jajkami.
2. Dodaj do tego sól i sodę.
3. Dodaj do masy posiekane orzechy i rozpuszczoną czekoladę.
4. Przelej ciasto do silikonowych foremek i piecz w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 175°C.
5. „Polej” wegańskim sosem czekoladowym (przepis poniżej).

Wegański sos czekoladowy:

Składniki:
70g czekolady bezglutenowej
40g oleju kokosowego
2 łyżki miodu
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Na małym ogniu roztop na patelni czekoladę i olej.
2. Dodaj powoli miód i sól.
3. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję przelej do miseczki i odstaw na około 12-15 min do lodówki. Czekaj, aż masa zgęstnieje.
4. Jeśli masa nie jest wystarczająco jednolita można jeszcze ją zblendować.
5. „Polej” chłodne babeczki sosem i udekoruj orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Jeśli chcemy pokusić się o „tradycyjną” wersję  babeczek wystarczy użyć zwykłej gorzkiej czekolady, a olej kokosowy może być zastąpiony masłem. Chociaż przyznam, że kokos bardzo dobrze komponuje się z orzeszkami i osobiście odradzam rezygnowanie z niego.

Smacznego!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...