Bez dwóch zdań w zimne dni najlepiej rozgrzewają zupy! Sama zdecydowanie wolę kremy, jednak mam w swoim repertuarze parę zup, do których chętnie wracam, gdy za oknem robi się mroźno. Do tych zup zdecydowanie należy właśnie barszcz ukraiński. Jednak do wersji tradycyjnej troszkę mu daleko. W związku z tym, że powinien on być zabielany śmietaną musiałam zmodyfikować mój dotychczasowy przepis. Po czasie mogę jednak stwierdzić, że barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym jest jeszcze lepszą wersją tej rozgrzewającej zupy i smakuje zdecydowanie każdemu, kto miał okazję go spróbować.

Barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym
Składniki:
2,5 litra bulionu
7 średniej wielkości buraków
5 ziemniaków
4 marchewki
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Umyte buraki, ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę dowolnej wielkości. U mnie buraki i ziemniaki są pokrojone na większe kawałki, a marchewka na mniejsze.
2. Pokrojone warzywa wsyp do bulionu, a następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Całość gotuj przez około 30-40 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
4. W połowie gotowania wlej do zupy mleczko kokosowe i całość dopraw do smaku.

Przygotowanie tej zupy nie zajmuje dużo czasu, a jest ona przepyszna! Sama najczęściej gotuję ją w dużych ilościach i przekładam do słoików, by mieć je dostępne w momencie, gdy najdzie mnie ochota na rozgrzewającą zupę. Jak to działa? To proste! Jeszcze gorący barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym wlej do słoika (włóż wcześniej łyżkę do słoika, by nie pękł), a następnie zakręć dokładnie zakrętkę. Pod wpływem różnicy temperatur zakrętka się zassie, a wieczko będzie wklęsłe. Taka zupę przechowuję około 1,5-2 tygodni w lodówce.

Barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym to zdecydowanie jedna moich ulubionych zup. Połączenie czosnku i mleczka kokosowego może wydawać się dość karkołomne, jednak wierz mi na słowo, że smak kokosa nie jest wcale wyczuwalny w tej zupie. Mleczko kokosowe nadaje potrawie fajnego, kremowego posmaku i naprawdę świetnie współgra z pozostałymi składnikami.

Taka zupa świetnie sprawdzi się również w okresie świątecznym! Jeśli interesują Cię inne inspiracje na bożonarodzeniowe potrawy to koniecznie pobierz ten darmowy ebook z 12 pomysłami na świąteczne dania i desery!

Chcę pobrać ebook

ebook fit słodycze słodkie święta

Szukasz więcej propozycji na pyszne obiady? Oprócz przepisu na barszcz ukraiński z mlekiem kokosowym na blogu znajdziesz również inne, wegańskie potrawy obiadowe. Sprawdź parę poniższych propozycji:

naleśniki wegańskie z farszem

tagine z dynią

Dyniowe risotto z kurkami

Wegańskie pieczone pierogi

proste naleśniki ze szpinakowym farszem (wegańskie)
jednogarnkowy tagine z dynią i orzechami (wegański, bezglutenowy)
dyniowe risotto z kurkami (wegańskie, bezglutenowe)
pieczone pierogi z brokułowym farszem (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl