Wakacje i gorące dni to nie najlepsze połączenie z pieczonymi deserami. Niedawno naszło mnie na pieczenie i od razu gorzko tego pożałowałam. Dlatego postanowiłam pokornie wrócić do prostych i jednocześnie smacznych słodkości bez pieczenia. W ten sposób powstała bananowa tarta. U mnie została wykorzystana forma do tarty, jednak można użyć okrągłej tortownicy lub zwykłej prostokątnej formy.

Bananowa tarta bez pieczenia
Składniki na spód:
1 szklanka ziemnych orzechów bez dodatku soli
1 szklanka suszonych daktyli

Składniki na krem:
1 i 1/4 szklanki orzechów nerkowca
1 spory, bardzo dojrzały banan
3 łyżki miodu lub innego dowolnego płynnego słodzidła
4 łyżki wiórków kokosowych
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 puszka mleczka kokosowego (stała część*)

1 mały banan
2 kostki gorzkiej czekolady

*mleczko kokosowe min. 80% schowane do lodówki na minimum 12 godzin, aż część stała oddzieli się od wody

Przygotowanie:
1. Zalej suszone daktyle bez pestek wrzątkiem i odstaw na około 30 minut.
2. Zalej nerkowce wodą i odstaw na około 1 godzinę lub dłużej.
3. Zmiel orzechowy niesolone do uzyskania konsystencji mąki. Daktyle zblenduj do uzyskania musu. Połącz orzechowy i daktyle. Gotową masę wyłóż na dno formy do tarty lub innej foremki. Odstaw do lodówki na około 20 minut.
4. Odlej wodę z nasączonych nerkowców, następnie wrzuć je do miski. Zblenduj nerkowce na jednolitą masę.
5. Obranego banana rozgnieć za pomocą widelca i wrzuć do miski.
6. Do miski dodaj jeszcze wiórki kokosowe, masło orzechowe, stałą część mleczka kokosowego oraz olej kokosowy i miód. Całość dobrze wymieszaj. W razie potrzeby zblenduj, by krem uzyskał jednolitą konsystencję.
7. Gotowy krem wylej na orzechowo-daktylowy spód.
8. Całość przyozdób startą czekoladą i plasterkami bananów. Całość włóż do lodówki, by masa stężała.

Do kremu można dodać również dowolne owoce na przykład truskawki lub maliny. Warto jednak nie przesadzać z ich ilością, bo z powodu dużej zawartości wody krem może stać się zbyt rzadki. W razie czego można dodać jeszcze troszkę oleju kokosowego, który po schłodzeniu usztywni nam masę tak by bez problemu dała się kroić.

Masz ochotę na więcej? Jeśli interesują Cię pyszne i sprawdzone przepisy bez pieczenia koniecznie sprawdź te linki:
wegańska szarlotka bez pieczenia
truskawkowy pudding chia
truskawkowy pudding chia
truskawkowa kasza manna z czekoladą
jogurtowa tarta z owocami

Jogurtowa tarta z owocami

zdrowe babeczki z kremem orzechowym
tarta z jaglanym kremem
szybki i lekki deser z malinami
babeczki z kremem kokosowym

babeczki z musem kokosowym

migdałowy jagielnik z musem malinowym
domowe ferrero rocher z kaszy jaglanej

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...