Prawie połowa grudnia już za nami. Kiedy to minęło? Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a wiele osób poszukuje inspiracji na pyszne dania. W zeszłym roku miałam przyjemność współtworzyć darmowy ebook z 12 pomysłami na świąteczne dania i desery. Zachęcam gorąco do pobrania go. Z pewnością znajdziecie dla siebie wiele świątecznych inspiracji. Jednak zanim pochłoną Cię bożonarodzeniowe smaki koniecznie wypróbuj ten przepis, gdyż babka orzechowo-bananowa z kokosem to istne arcydzieło!

Chcę pobrać ebook

ebook fit słodycze słodkie święta

Babka orzechowo-bananowa z kokosem
Składniki (forma 24cm):
2 i 1/4 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej (użyłam zmielonych płatków owsianych)
3/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy)
3 dojrzałe banany średniej wielkości
6 łyżek masła orzechowego lub pasty orzechowej (ja użyłam tej z dodatkiem kokosa)
6 łyżek sypkiego słodzidła (np. ksylitol)
3 łyżki karobu lub kakao bez dodatku cukru
3 łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina soli

Składniki na polewę:
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka cukru pudru (zmiel ksylitol na cukier puder)
5 łyżek wrzątku
wiórki do posypania

Przygotowanie ciasta:
1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, wiórki, słodzidło, karob, sodę oraz sól.
2. Obrane banany rozgnieć widelcem.
3. Do suchych składników dodaj rozgniecione banany, olej, masło orzechowe i mleko.
4. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Masę przelej do foremki i piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym na 180 (góra-dół).

Przygotowanie masy:
1. W kubku wymieszaj masło orzechowe, wrzątek i cukier puder do momentu uzyskania jednolitej masy.
2. Gotową masą polej upieczone ciasto.
3. Na koniec całość posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Babka orzechowo-bananowa

Babka orzechowo-bananowa z kokosem to jak sami widzicie bardzo proste ciasto. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i do piekarnika!

Zgodnie z tym, co zapowiadałam w ostatnim newsletterze mam dla Was niespodziankę! Specjalnie dla czytelników bloga przygotowany został specjalny kod rabatowy. Przy zakupach za min. 50 zł hasło SALEWITPAK (wpisane w podsumowaniu zakupów) uprawnia do 10% zniżki na cały asortyment firmy Witpak. Kod nie dotyczy produktów w promocyjnych cenach dostępnych w zakładce promocję. Ważny do 31.03.2019 roku.

Chętnie skorzystam ze zniżki

Z mojej strony mogę serdecznie zachęcić do wypróbowania past orzechowych. Moim ulubieńcem jest ta z dodatkiem kokosa, którą wykorzystałam podczas tworzenia przepisu, z którego powstała babka orzechowo-bananowa z kokosem. Jednak ostrzegam, bo to połączenie zdecydowanie uzależnia!

Bardzo smakowała mi też pasta z kawałkami orzechów. Wszystkie pasty mają dobry skład (nie zawierają cukru, soli, oleju palmowego) , a te w dużych paczkach mają bardzo przestępną cenę.

Jeśli już zaopatrzysz się w zapasy masła orzechowego to koniecznie przetestuj też inne przepisy z jego wykorzystaniem:

Kokosowo-owsiane fit batony

wegańska tarta snickers

babeczki z kremem czekoladowym

kokosowo-owsiane fit batony bez cukru (wegańskie)
wegańska tarta a’la snickers bez pieczenia
ciasto marchewkowe ze zdrowym karmelem (wegańskie)
babeczki z kremem czekoladowym (wegańskie)
orzechowe ciasto z polewą orzechowo-daktylową (wegańskie)

Wpis tej powstał we współpracy z Zdrowymarket24.pl. Serdecznie dziękuję za możliwość testowania produktów,

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie:

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl