Zdarza Ci się czasem kupić więcej bananów i nagle za parę dni okazuje się, że skórka już powoli im czernieje i trzeba zrobić z nich coś i to dość szybko? Nie ukrywam, że ja właśnie na te momenty czekam z upragnieniem, bo głównie takie banany wykorzystuję w swoich wypiekach i deserach. Dają one najwięcej słodyczy i nadają świetną konsystencję deserom. Gdy jednak jest ich za dużo, a w zamrażarce też nie ma już miejsca to polecam serdecznie ten prosty przepis. W roli głównej dziś przepyszna babka bananowa!

Babka bananowa z polewą czekoladową (średnica ok. 24 cm)
Składniki:
4 dojrzałe banany średniej wielkości
2 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
6 łyżek dowolnego słodzidła (u mnie ksylitol)
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego (około 5 łyżek)
0,5 szklanki dowolnego mleka
2 łyżki masła orzechowego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
odrobina soli

1 rządek gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
garść dowolnych orzechów (u mnie ziemne niesolone) posiekanych drobno

Przygotowanie:
1. Obrane banany rozgnieć widelcem.
2. Do miski wsyp mąkę, słodzidło, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Wymieszaj.
3. Następnie dodaj rozgniecione banany, olej kokosowy, mleko i masło orzechowe. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
4. Gotową masę przelej do silikonowej foremki i piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C (góra-dół) przez około 50 minut.
5. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie dodaj olej kokosowy i wymieszaj.
6. Roztopioną czekoladą polej lekko schłodzoną babkę, a górę posyp posiekanymi orzechami.

Babka bananowa według mnie smakuje najlepiej jeszcze ciepła. Jak widzicie samo przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. To jedynie kwestia wymieszania składników. Każdy piekarnik jest jednak troszkę inny, więc polecam zawsze sprawdzić, czy po ustalonym czasie pieczenia ciasto jest już gotowe. Można to zrobić za pomocą zwykłej wykałaczki lub patyczka drewnianego do szaszłyków. Po upływie czasu pieczenia wbija się patyczek w ciasto. Jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy i nie ma na nim ciasta oznacza to, że jest ono gotowe. Jeśli patyczek jest wilgotny, warto zostawić ciasto w piekarniku jeszcze na dodatkowy czas (np. 5 minut) i sprawdzić ponownie.

Szukasz jeszcze innych pomysłów na wykorzystanie dojrzałych bananów? Zajrzyj koniecznie do przepisów poniżej:

bananowa tarta

truskawkowy pudding chia

babeczki z musem kokosowym

kokosowy jagielnik

bananowa tarta bez pieczenia (wegańska)
pyszne placuszki bananowe (wegańskie)
chlebek bananowo-orzechowy
truskawkowy pudding chia (wegański)
egzotyczne ciasto czekoladowe
babeczki bez pieczenia z kokosowym musem (wegańskie)
kokosowy jagielnik na daktylowym spodzie (wegański)

Więcej smakowitych przepisów znajdziesz również w zakładce bezpłatne materiały, gdzie do pobrania są między innymi darmowe ebooki.

ebook zdrowe śniadania

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...