Robiąc domowy budyń (przepis na pyszny borówkowy budyń znajdziesz tutaj) wiedziałam, że to pierwszy, ale z pewnością nie ostatni raz! No i nie myliłam się. Jakiś czas później naszła mnie ochota na pieczone tartaletki i od razu do głowy przyszedł mi ten budyń. Tym razem o smaku waniliowym, zbliżonym do tego kupnego. Jeśli lubicie takie słodkości to zachęcam Wam gorąco do wypróbowania tego przepisu na babeczki z waniliowym kremem i owocami.

Babeczki z waniliowym kremem i owocami (ok. 15 sztuk)
Składniki na spód:
200g mąki pełnoziarnistej
10 łyżek oleju kokosowego
1/3 szklanki zimnej wody
2 łyżki słodzidła

Składniki na krem:
1 i 1/3 szklanki dowolnego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziaren wanilii
5 łyżek słodzidła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dowolne owoce do ozdoby

Przygotowanie:
1. Wymieszaj składniki na spód babeczek. Następnie wyłóż ciastem spód foremek i wstaw do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
2. Piecz spody przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
3. 1 szklankę mleka podgrzej, dodaj do niej cukier waniliowy, słodzidło i sok z cytryny.
4. W 1/3 szklanki mleka rozrób mąkę ziemniaczaną.
5. Do gotującego się mleka wlej mleko z mąką ziemniaczaną i mieszaj cały czas do momentu aż krem się zagotuje i zgęstnieje.
6. Na schłodzone spody nakładaj po około łyżeczce kremu. Od razu nałóż pokrojone owoce. Całość włóż do lodówki na około pół godziny.

Krem waniliowy można oczywiście zamienić na inny dowolny smak. Dla bardziej kremowej konsystencji można dodać olej kokosowy lub odrobinę tłustej części mleczka kokosowego. Wystarczy dodać niewiele i masa będzie bardziej delikatna. Jednak nie jest to element niezbędny, gdyż moim zdaniem ten krem budyniowy jest już kremowy sam w sobie.

Spód nie jest bardzo słodko, więc warto to zrekompensować słodszym kremem lub słodkimi owocami. Moim zdaniem truskawki i borówki sprawdzają się w tym przypadku wyśmienicie. Ja miałam jeszcze końcówkę bardzo słodkich winogron, więc też je wykorzystałam. Dojrzałe maliny lub jagody też powinny się fajnie sprawdzić.

Babeczki z waniliowym kremem robiłam w najzwyklejszych metalowych foremkach do mini tart. Można je kupić praktycznie w każdym markecie lub w sieci. Pytaliście już, czy sprawdzą się zwykłe foremki na muffiny i ciężko jest mi odpowiedzieć. Pewnie tak, jednak silikonowe formy nie będą tak stabilne jak takie typowe do tart. Ciężej będzie też ukształtować je tak, by zostało wgłębienie na krem, ale z pewnością się da 🙂 Jak ktoś z Was spróbuje przepisu w muffinkowych foremkach to dajcie koniecznie znać!

Nabrałeś jeszcze większej chęci na babeczki bez pieczenia? Z pewnością spodobają Ci się któreś z tych propozycji:
babeczki z kokosowym musem (wegańskie)

babeczki z musem kokosowym

babeczki z orzechowym kremem
owsiane babeczki z kremem jaglanym i truskawkami (wegańskie)

Owsiane babeczki z kremem jaglanym

Jeśli jednak wolisz pozostać przy muffinkach to zachęcam do wypróbowania tych przepisów:
cynamonowe muffiny z batatami

babeczki cynamonowe z batatów

orzechowe muffinki z delikatnym kremem
cukiniowe muffinki z borówkami (wegańskie)

cukiniowe muffinki

muffiny bananowe z polewą orzechową
gryczane muffinki z jabłkami
muffinki dyniowe z kremem daktylowym
mufiny dyniowe
muffinki czekoladowe z masłem orzechowym (bezglutenowe)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...