Ostatnio postanowiłam stawić czoła bezglutenowym mąkom i mój wybór padł w pierwszej kolejności na mąkę kokosową. Świetnie się ona sprawdza w deserach bez pieczenia, ale w związku z tym, że nie zawiera glutenu zachowuje się podczas pieczenia zupełnie inaczej niż mąka orkiszowa, czy owsiana. Chcąc wykorzystać mąkę bezglutenową najczęściej mieszam ją z inną mąką zawierającą gluten. W ten sposób ciasto nie zmienia znacząco konsystencji. Jednak świat należy do odważnych i trzeba próbować nowych rzeczy. W ten sposób powstały właśnie babeczki z kremem kawowym. Bezglutenowe, bez mleka i jajek, a jakie pyszne!

Bezglutenowe babeczki z kremem kawowym (12 sztuk)
Składniki na masę:
0,5 szklanki mąki kokosowej
3/4 szklanki dowolnego mleka
2 jajka lniane (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody)
1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub dowolnego innego
5 łyżek dowolnego płynnego słodzidła (np. syrop klonowy, miód)
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Składniki na krem kawowy:
1 łyżeczka kawy
odrobina wrzątku
ok. pół puszki mleczka kokosowego*
2 łyżki ksylitolowego cukru pudru (zmielony ksylitol)

*mleczko powinno być schłodzone 12 godzin w lodówce tak, by rozdzieliło się na część stałą i wodę kokosową. W tym przepisie używamy tylko i wyłącznie stałej części mleczka.

Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik na 180°C (góra-dół).
2. W misce wymieszaj mąkę kokosową oraz sodę oczyszczoną.
3. Następnie dodaj jajka lniane, mleko, olej i płynne słodzidło. Całość wymieszaj. Z czasem mąka kokosowa będzie wchłaniała coraz więcej płynów.
4. Po upływie około 5 minut przemieszaj masę ponownie i rozdziel do silikonowych foremek lub papilotek.
5. Piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym 180°C (góra-dół).
6. Po upływie tego czasu wyciągnij muffiny i odstaw, by stężały.
7. Na schłodzone muffiny nakładaj krem i całość posyp kakao.

Przygotowanie kremu kawowego:
1. Zalej kawę odrobiną wrzątku i odstaw do schłodzenia.
2. Schłodzone mleczko kokosowe wyjmij z puszki i przełóż do wysokiego naczynia. Będziemy je ubijać.
3. Do mleczka kokosowego dodaj kawę oraz cukier puder. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
4. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Jak przystało na czysto bezglutenowe ciasta muffinki mają zupełnie inną strukturę niż tradycyjne babeczki. Babeczki z kremem kawowym są zdecydowanie bardziej mokre i miękkie. Są też bardziej puchate i lekkie. Świetnie komponują się w kremem kawowym lub kokosowym.

W moich przepisach nie używam białego rafinowanego cukru. Jeśli chcesz poznać inne alternatywy na dosładzanie deserów to jakiś czas temu na blogu w zakładce bezpłatne materiały dodałam małą ściągę z zamiennikami cukru. Można ją pobrać w każdej chwili na swój komputer. Jeśli jeszcze jej nie masz, a chcesz to wystarczy kliknąć w ten link. Zachęcam też do zaglądania do zakładki darmowe materiały, bo co jakiś czas pojawia się tam coś nowego.

Jeśli szukasz jeszcze innych przepisów na muffinki to polecam serdecznie przepisy z bloga:

cukiniowe muffinki

mufiny dyniowe

Babeczki z waniliowym kremem

proste muffiny bananowe z polewą czekoladową (wegańskie)
cukiniowe muffinki z borówkami (wegańskie)
muffiny dyniowe z delikatnym kremem
muffiny jabłkowe
babeczki bez pieczenia z nerkowcami i kokosem (wegańskie)
babeczki z waniliowym kremem (wegańskie)

Chcesz jeszcze więcej? Może zainteresuje Cię ten ebook poświęcony w 100% zdrowym muffinkom:

Chcę dowiedzieć się więcej!

zdrowe muffiny

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...