Pewnie nie powinnam tego pisać, ale ten przepis powstał na poczekaniu, bez żadnego przypływu natchnienia lub inspiracji. Rzadko się to zdarza, bo zazwyczaj zaczynając przygotowywać jakiś deser mam już dość skonkretyzowaną koncepcję co chcę zrobić, jakich składników i ich proporcji użyć i tak dalej. W tym przypadku jednak nie miało to miejsca, ale chyba nawet i dobrze! Wiedziałam tylko, że chcę stworzyć coś kokosowego i bez pieczenia. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zapraszam Was serdecznie do kokosowego królestwa! 🙂

Czekoladowe babeczki z kokosowym musem (ok. 8 sztuk)
Składniki na babeczki:
0,5 szklanki płatków owsianych
1,5 łyżki kakao bez dodatku cukru
1 średni, dojrzały banan
granat lub inny owoc do ozdoby

Składniki na mus:
1 szklanka wiórków kokosowych
1,5 łyżki cukru pudru z ksylitolu/ miodu
4-5 łyżek mleczka kokosowego

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zmiel blenderem do uzyskania konsystencji mąki, a następnie dodaj do nich kakao.
2. Dojrzałego banana rozgnieć widelcem i dodaj do płatków. Całość dokładnie wymieszaj, żeby się zlepiła.
3. Wyłóż masą spody foremek do mini tart.
4. Wiórki kokosowe zmiel za pomocą blendera lub robota kuchennego. Po pewnym czasie wiórki zmienią konsystencję i staną się bardziej mokre. Miel je pulsacyjnie, z krótkimi przerwami do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Do zmielonych wiórek dodaj cukier puder z ksylitolu lub miód, mleczko kokosowe i całość dokładnie wymieszaj.
6. Krem kokosowy nałóż do babeczek, a całość przyozdób granatem lub innym ulubionym owocem.

Oczywiście można wykorzystać inne foremki niż takie do mini tart. Należy jednak pamiętać o tym, że spód nie jest pieczony i deser będzie podany w foremkach. W przypadku takich uroczych, małych foremek do tart nie jest to problem. Jednak używając o wiele większych na przykład silikonowych form babeczki raczej nie będę się prezentowały tak apetycznie.

Ogólnie polecam mus kokosowy również w takiej całkiem podstawowej wersji- bez dodatku mleczka kokosowego lub ksylitolu. Dobrze zmielony jest bardzo kremowy i świetnie pasuje jako dodatek do ciast, owsianek, czy nawet krem na chlebek bananowy. W tym przypadku dodałam mleczko kokosowe, by mus stał się bardziej rzadki, co ułatwiło znacznie jego rozprowadzanie na babeczce.

Krem kokosowy należy przechowywać najlepiej poza lodówką, gdyż w wyniku spadku temperatury szybko zbije się i stwardnieje. Można oczywiście wyjąć go z lodówki odpowiednio wcześniej przez zjedzeniem, ale to opcja dla osób wyjątkowo cierpliwych 😉

Interesują Cię inne zdrowe przepisy bez pieczenia? Koniecznie wypróbuj tych propozycji:
domowe Ferrero Rocher

domowe ferrero
deser a’la tiramisu
orzechowe czekoladki z amarantusem
pyszne i dietetyczne praliny

kulki fasolowe
orzechowy jogurtowiec
owsiane babeczki z kremem jaglanym

babeczki z jaglanym kremem

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Smacznego!
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...