Mimo, że za oknem zimno i wietrznie nie miałam dziś ochoty zbytnio na przygotowywanie jakiegoś wypieku. Może jutro się skuszę, ale dziś potrzebowałam błyskawicznego deseru do porannej kawy. Najczęściej śniadania jadam na słodko, więc ochota na desery powraca dopiero popołudniu, ale tym razem śniadanie na słono musiało zostać zrekompensowane chociaż małą słodkością do kawy. Czasu nie było zbyt wiele, więc odpaliłam swoją kreatywność i stworzyłam babeczki bez pieczenia z pysznym, delikatnym kremem z nerkowców i wiórków kokosowych.

Zanim jednak przejdę do przepisu chciałam tylko przypomnieć, że na blogowym Fanpage’u na Facebooku możecie głosować na okładkę do muffinowego ebooka. Spośród wielu propozycji wybrałam 4 i teraz w Wasze ręce oddaję decyzję. Mam swojego faworyta i oczywiście po cichu liczę, że głosowanie przebiegnie tak jak oczekuję, ale wybór należy do Was! Poniżej znajdziecie 3 okładki, a zagłosować możecie bezpośrednio na Facebooku -> klik klik!

ebook zdrowe muffiny

A teraz możemy już przejść do przepisu. U siebie wykorzystałam kiwi i figę, bo to akurat miałam pod ręką. W tym przepisie główną robotę robi krem, więc owoce mają funkcję bardziej dekoracyjną. Można je całkiem pominąć lub dodać te, które akurat mamy w kuchni. Świetnie by tu pasowały maliny, ale niestety z tym trzeba poczekać do lata.

Babeczki bez pieczenia z nerkowcami i kokosem (12 sztuk)
Składniki na spód:
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka dowolnych orzechów (u mnie ziemne niesolone)

Składniki na masę:
0,5 szklanki orzechów nerkowca
7 łyżek wody lub dowolnego mleka
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki dowolnego płynnego słodzidła (np. syropu klonowego)
owoce do ozdoby (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw na około 10-15 minut.
2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut.
3. Za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiel orzechy potrzebne na spód.
4. Gdy daktyle i nerkowce będą już miękkie odlej z nich wodę.
5. Zblenduj daktyle na jednolitą masę (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody), a następnie wymieszaj je ze zmielonymi orzechami.
6. Gotową masą wyłóż foremki do mini tart.
7. Wsyp namoczone nerkowce, wiórki, słodzidło i wodę do jednego naczynia i za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiel do uzyskania gładkiej masy.
8. Nakładaj około 2 łyżeczki masy kokosowej na spód. Nałóż owoce i całość odstaw do lodówki na około 5 minut.

Przepis na babeczki bez pieczenia z kokosowym kremem jest banalny! Troszkę się rozpisałam z tym przygotowaniem, ale chciałam mieć pewność, że wszystko jest jasne. W rzeczywistości zrobienie tego deseru to w dużej mierze kwestia zblendowania składników. Takie proste, a jakie smaczne!

Jeśli chcesz poznawać więcej takich pysznych i zdrowych przepisów to zapraszam gorąco do zapisu na newsletter. Dla subskrybentów dostępne są dwa bezpłatne ebooki z przepisami, a już kończę pracę nad dodatkowym prezentem. Nie toleruję SPAMu, więc nie będę Was zasypywać wiadomościami. Średnio co dwa tygodnie wysyłam wiadomość z newsami, zapowiedziami, zdradzam jakieś informacje i podsyłam dodatkowe przepisy. Zapisu można dokonać poniżej. Wybierz który ebook chcesz otrzymać i kliknij w guzik zapisu tuż pod zdjęciem okładki.

ebook zdrowe śniadania

Odbieram ebook ze zdrowymi śniadaniami!

 

 

Podrzucam Wam też parę prostych przepisów do przygotowania na szybko do kawy:
fit rafaello

czekoladki orzechowe

domowy budyń z borówkami (wegański)
fit rafaello z kaszy jaglanej (wegańskie)
truskawkowa kasza manna z czekoladą
orzechowe czekoladki z amarantusem (wegańskie)

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...