Wreszcie pogoda się zmieniła i mamy słońce i niebieskie niebo! Ostatnich parę dni to była mieszanka deszczu, wiatru, chmur i przebłysków słońca. Mam nadzieję, że chociaż przez weekend będzie ładnie i słonecznie. Jak tylko robi się jasno i ciepło to od razu nabieram większej chęci do życia. Też tak macie?

Chcąc korzystać z pięknej pogody i jednocześnie cieszyć się domowymi słodyczami proponuję Wam dziś szybkie w przygotowaniu słodkości bez pieczenia. Ciężko mi znaleźć odpowiednią nazwę, gdyż nie są to do końca ani mini ciasteczka ani żadne słodycze tego typu. Może Wam przyjdzie do głowy jakaś fajna nazwa? Jeśli tak to napiszcie i chętnie skorzystam z sugestii 😉

Abstrahując od ich nazwy (a raczej jej braku) chciałam podkreślić, że to kolejny słodki deser bez pieczenia. Dlatego też świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na pichcenie, a chęć na słodycze jest spora.

rr1

Amarantusowe słodkości z morelami (około 17 sztuk)
Składniki:
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki daktyli
1 łyżeczka gorzkiego kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
1 rządek gorzkiej czekolady
parę sztuk świeżych moreli

Przygotowanie:
1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. A następnie zblenduj je (nie wylewaj wody, bo przyda się do otrzymania odpowiedniej konsystencji masy).
2. Słonecznik zmiel na gładką masę.
3. Zmieszaj amarantus, daktyle, słonecznik, kakao i cynamon. Gdy masa będzie zbyt sucha dolej odpowiednia ilość wody, w której były moczone daktyle. Następnie gotową masę odstaw na chwilę do lodówki.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub podgrzej w mikrofalówce.
5. Pokrój daktyle w małe kawałki.
6. Po wyciągnięciu masy z lodówki ulep z niej małe kuleczki wielkości orzecha, a następnie spłaszcz dłonią. Gdy masa będzie się kleić do rąk, zmocz dłonie wodą.
7. Na spłaszczone kawałki nałóż troszkę roztopionej czekolady i udekoruj morelą.  Odstaw do lodówki, by czekolada zastygła.

Z powodzeniem można zastąpić morele dowolnym owocem. Najlepiej borówkami lub malinami. Mogą to być również większe owoce, ale wtedy trzeba je dość drobno pokroić, by trzymały się na warstwie czekolady.

Mam nadzieję, że słodkości przypadną Wam do gustu! Życzę smacznego! 🙂

Słonecznego dnia!
a podpis

 

 

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...