Od zawsze wiadomo, że każdy produkt spożywczy oprócz wody mineralnej zawiera określoną ilość kalorii. Za wyjątkiem wody mineralnej nie ma produktu spożywczego, czy też napoju o zerowej wartości kalorycznej. Produkty, o których się mówi, że zawierają tzw. „ujemnie kalorie” to żywność o bardzo niskiej kaloryczności. W ich przypadku przy samej konsumpcji, trawieniu i wydalaniu organizm zużyje więcej kalorii niż zostało mu dostarczone w samym produkcie. W związku z tym łatwo domyślić się, że będziemy mieli do czynienia z zerowym lub nawet ujemnym bilansem energetycznym.

Te produkty są jak najbardziej zdrowe i zalecane do włączenia w codziennej diecie. Szczególnie polecane są osobom, które chcą schudnąć, a obawiają się uczucia niedosytu po zakończeniu posiłku.

Jesteście ciekawi jakie produkty można zaliczyć do tej grupy? Już piszę!

  • ogórek– większość warzyw jest niskokaloryczna i zawiera spore ilości wartości odżywczych. Świeży zielony ogórek ma średnio około 13kcal/100g. Oprócz tego jest dobrym źródłem witaminy C i K oraz potasu i błonnika. Ogórek składa się w większości z wody i dodatkowo świetnie nawadnia organizm od środka. Jedząc ogórka warto nie obierać skórki, gdyż to ona jest głównym źródłem błonnika w tym warzywie.
  • grejfrut– mimo tego, że może nie ma jednej z najniższych wartości kalorycznych (42kcal/100g) z tej listy produktów grejfrut składa się w większości z wody i pomaga w utrzymaniu poprawnej równowagi wodnej w organizmie. Pomoże usunąć nadmiar wody z organizmu i zmniejszy obrzęki. Osoby codzienne spożywające czerwonego grejfruta mają najczęściej o wiele niższy stosunek obwodu talia-biodra niż inni.grejfrut
  • seler naciowy– średnia łodyga selera naciowego zawiera jedynie 3 kalorie! Jest natomiast bogata w składniki odżywcze- witaminy A, C, PP i K, potas oraz błonnik. Spożywanie selera naciowego przyczynia się do poprawy przepływu krwi i obniżenia ciśnienia. Ponad to seler naciowy pomaga nam pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii i zapobiega chorobom układu pokarmowego.
  • jabłko– mimo, że średniej wielkości jabłko zawiera około 100kcal to do jego strawienia zużywamy około 120kcal! Spożywając nieobrane jabłka możemy liczyć na pomoc błonnika w przyspieszeniu naszego metabolizmu.
  • szparagi– oprócz bardzo niskiej kaloryczności (ok. 18kcal/100g) szparagi pomagają rozbijać nagromadzony w organizmie tłuszcz i przyczyniają się do ogólnego spadku wagi. Ze względu na właściwości moczopędne pomagają pozbyć się z organizmu toksyn i nadmiaru wody. Zawierają również związek przeciwdziałający niektórym nowotworom oraz hamujący różnego rodzaju zapalenia.szparagi
  • papryka- średniej wielkości papryka czerwona, zielona lub żółta pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C oraz 75% zapotrzebowania na witaminę A. Na paprykę warto zwrócić uwagę szczególnie ze względu na jej szerokie zastosowanie. Świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, do gulaszy, zup, kremów i przetworów.
  • brokuły– 100g brokuła zawiera jedynie 27kcal. Dla porównania przeciętnej wielkości brokuł to około 0,5kg i zaledwie 135kcal! Jedna porcja brokuła (ok. 100g) zawiera więcej błonnika i witaminy C niż pomarańcza! Brokuł jest również jednym z najbardziej cenionych warzyw w przeciwdziałaniu nowotworom.
  • cukinia- kolejnym warzywem z grupy jest cukinia zawierająca jedynie 15kcal/100g. Ze względu na stosunkowo neutralny smak świetnie nadaje się nie tylko do potraw wytrawnych, ale również do dań na słodko i deserów. Cukinia pozwala odkwasić organizm i polecana jest osobom z wrażliwymi układami pokarmowymi.
  • arbuz– to zestawienie nie mogłoby się obyć bez arbuza. Mimo swojej naturalnej słodyczy arbuz jest również owocem nisko kalorycznym, gdyż w ponad 90% składa się z wody. Świetnie gasi pragnienie latem i nawadnia organizm. Dzięki zawartości specjalnego enzymu przyspiesza spalanie tłuszczu, a polepszenie kondycji skóry zawdzięczamy zawartości beta-karotenu. Z uwagi na zawartość kwasu foliowego warto spożywać go również w ciąży.
    arbuz
  • pomidory- uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw, które można włączyć do codziennej diety. Pomidor zawiera duże ilości błonnika, ma niewiele kalorii, a jest bogaty w składniki odżywcze. Pomidory usprawniają pracę nerwów i wzmacniają naczynia krwionośne. 100 gramowa porcja pomidorów to zaledwie 17 kalorii.

Oprócz doboru samych produktów ważne jest również ich przygotowanie. Większość tych warzyw i owoców najlepiej spożywać na surowo w postaci sałatek, dodatków do kanapek lub koktajli. Jeśli chcemy poddać warzywa obróbce termicznej najlepiej sprawdzi się gotowanie ich na parze, gdyż nie stracą one smaku ani cennych witamin. W przypadku cukinii lub szparagów można pokusić się o grillowanie na specjalnej patelni.

Kwestia „ujemnych kalorii” w dalszym ciągu budzi wiele emocji. Jak w przypadku większości tematów związanych nie tylko z jedzeniem ludzie dzielą się na zwolenników i na takich, którzy odrzucają teorię o tak niskokalorycznych produktach. Osobiście wychodzę z założenia, że warto jeść dużo owoców i warzyw, szczególnie tych zawierających duże ilości wody, błonnika i ubogich w kalorie. Niezależnie od tego, czy za parę lat ukażą się badania potwierdzające lub obalające teorię z „ujemnymi kaloriami” nam jako konsumentom wyjdzie to tylko na dobre. Dlatego nawet jeśli bardzo sceptycznie podchodzicie do tego tematu to spójrzcie na sprawę nie tylko pod kątem kalorii. Jak wiadomo kalorie to nie wszystko, a jedzenie dużych ilości świeżych produktów, szczególne warzyw, ma pozytywny wpływ na nasz organizm i ogólne zdrowie.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis zapraszam na stronę bloga na Facebooku i zachęcam do polubienia Fanpage’u. W ten sposób na bieżąco będziesz dostawać informacje o kolejnych ciekawych postach! Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Pozdrawiam
a podpis

Follow

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...